Levensloopregeling bijna ten einde

Levensloopregeling bijna ten einde

Eind 2021 vervalt de levensloopregeling. Dat is al sneller dan u denkt. Door nu al na te denken over hoe u dit tegoed opneemt, kunt u mogelijk voorkomen dat u later te veel belasting betaalt.

Het kabinet heeft de levensloopregeling op 1 januari 2012 afgeschaft. Vanaf dat moment trad er een overgangsregeling in werking. Had u op 31 december 2011 tenminste 3.000 euro levensloop gespaard? Dan kan u blijven levensloopsparen tot 2022.

Vanaf 2013 mag u daarbij zelf bepalen wat u met het spaartegoed doet: het hoeft dus niet meer per sé gebruikt te worden om een periode van onbetaald verlof te bekostigen. Heeft u ervoor gekozen om verder te levensloopsparen? Dan bouwt u geen levensloopverlofkorting meer op.

Indien u niets onderneemt dan komt het levenslooptegoed automatisch beschikbaar op 31-12-2021. Dit tegoed wordt op dat moment in één keer belast in box 1.

Afhankelijk van uw financiële situatie kunt u overwegen om de uitkering nu over 2019, 2020 en 2021 te verdelen. Als u een externe pensioenverzekering heeft kan het tegoed ook ingebracht worden in de pensioenvoorziening. Aan deze omzetting worden wel fiscale voorwaarde gesteld. Daarnaast geldt nog de extra voorwaarde dat in de pensioenregeling moet staan dat de deelnemer mag bijstorten. Bij omzetting van het levenslooptegoed in pensioen verrekent u géén levensloopverlofkorting.

Wacht niet tot u geen keuze meer heeft. Onze adviseurs kunnen u behulpzaam zijn bij het maken van een keuze. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.