Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Dennis Groen

Als je een typische ondernemer bent en je bedrijf zit aan zijn maximale mogelijkheden, wat doe je dan? Dennis Groen van Albert Heijn Almkerk en zijn broer Robin namen een ander filiaal over en stapten later ook in vastgoed. Met hard werken en de ondersteuning van Vermetten | accountants en adviseurs is dat goed gelukt.

"Onze opa had een kruidenierswinkel op een dijk hier in Almkerk”, vertelt Dennis vanuit de bedrijfskantine boven de winkel. “Onze ouders Harmen en Grada Groen namen de winkel over en konden dit pand bemachtigen, wat ze later verder hebben uitgebreid. In 1987 heeft mijn vader de overstap gemaakt van Meermarkt naar franchising onder Albert Heijn. Hij runde de winkel, terwijl mijn moeder vooral huismoeder was. Mijn broer en ik hadden niet per se de ambitie om de winkel over te nemen, dus ging Robin naar de MTS en ik naar de MEAO. Maar het ondernemen zit in ons bloed, en omdat onze vader altijd gezegd had dat hij met zijn 55e wilde stoppen, kwam die ene vraag toch een keer. In het jaar 2000 vroeg hij aan ons of we op termijn de zaak wilden overnemen. Ik ben toen een HBO-studie voor supermarktondernemer gaan doen, waarvoor ik bij andere supermarkten stage moest gaan lopen. Robin is bij Albert Heijn-vestigingen in Breda en in Tilburg gaan werken.”

Veel vrijheid na overname

“Na vier jaar hebben we samen het bedrijf van onze ouders overgenomen. Sindsdien ben ik vooral verantwoordelijk voor de winkels en het personeel, terwijl Robin meer van de systemen en contracten is. Onze vrouwen Leonie en Mandy doen de personeelsadministratie en financiële administratie. Gelukkig heeft onze vader ons in al onze beslissingen helemaal vrijgelaten. Zelf had hij ervaren hoe het is al je vader zich met de gang van zaken blijft bezighouden. Dan loop je elkaar voor de voeten. Onze vader wilde ons graag adviseren, maar dan geheel vrijblijvend, en dat vind ik mooi. Helaas is hij drie jaar geleden overleden.”

Kansen creëren en aanpakken

In de jaren dat de broers samen de supermarkt in Almkerk runnen zoeken ze voortdurend naar kansen. “In de loop van de tijd hebben we de Etos en Gall&Gall aan onze winkel toegevoegd, maar op een gegeven moment zagen we dat de winkel aan zijn maximale mogelijkheden zat. Robin vond toen in 2015 een Albert Heijn-filiaal in Strijen dat we konden overnemen. Die winkel was wel erg gedateerd en liep niet goed. We hebben er toen veel tijd en moeite in gestoken door de winkel te verbouwen en het personeelsbestand weer op peil te brengen. Ook daar zitten we nu met een Etos- en Gall&Gall-winkel erbij en de zaken draaien nu prima. Daarbij kijken we ook naar de speciaalzaken in de buurt. We willen namelijk wel een assortiment bieden dat onderscheidend of aanvullend is.”

Ondernemen en investeren

Doordat de broers stappen zetten met een tweede vestiging leren ze zaken vanuit een groter perspectief te bekijken. “We kijken nu vooral naar de lange termijn. Dat betekent dat we veel vaker rekenen voordat we iets veranderen of ergens in investeren, hoewel we sinds enige tijd ook vastgoed hebben. Zo hebben we het voormalige gemeentehuis in Brakel in 2019 gekocht en verbouwd tot 12 appartementen. Datzelfde deden we met een oude meubelzaak in Nieuwendijk. Daar zijn nu 7 appartementen gerealiseerd. Daarmee bouwen we ons pensioen op. Raimond Nieuwenhuizen van Vermetten | accountants en adviseurs uit Made heeft ons daarbij ondersteund. We kennen hem al jarenlang en dat werkt voor ons heel goed. Het contact met dat kantoor is heel persoonlijk en ze schenken veel aandacht aan ons. Naast de jaarrekening en de boekhouding doen ze ook de salarisadministratie voor ons. En als we vragen hebben, krijgen we altijd dezelfde dag nog antwoord. Dat is echt hun kracht!”

Bent u ook toe aan een accountantskantoor met korte lijnen, deskundig advies en snelle reacties op uw vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.