Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Rob en Erna Lamers

Elke ondernemer komt een keer op het punt dat er afstand van het bedrijf genomen wordt. De ene ondernemer draagt het over aan de volgende generatie, de ander stopt de zaak of kan de onderneming verkopen. Dat punt bereikten ook Rob en Erna Lamers met hun bedrijf Brocks Brillen & Contactlenzen uit Zundert.

“Wat wil ik? Groeien of verkopen aan iemand met dezelfde visie?”, dat vroeg Rob Lamers zich een paar jaar geleden af. “Na 35 jaar lang zes dagen per week in de winkel werd het tijd om het wat rustiger aan te doen.” Als afgestudeerde opticien komt Rob ooit bij Brocks Brillen in Zundert te werken. Tien jaar lang draait hij de kleine winkel in zijn eentje, totdat zijn werkgever aangeeft met het bedrijf te willen stoppen. “Op 1 januari 1997 hebben we de zaak overgenomen en is Erna bij mij in de zaak komen werken”, legt Rob uit. “Ook zijn we toen in Zundert komen wonen en stap voor stap gegroeid. Het aannemen van het eerste personeelslid heeft mij slapeloze nachten opgeleverd. Bij de zevende dacht ik vooral: ‘Wie past er goed in het team en is geschikt voor de functie?’ Met dit team hebben we al jarenlang een perfecte mix van hoogopgeleide vakmensen en collega’s die verstand hebben van mode en mensen. Gemiddeld lopen mensen vier jaar met dezelfde bril, en in de tussentijd kan de brilmode flink veranderd zijn. Dat vraagt om goede begeleiding en aandacht. En dat is nou precies waarin wij ons onderscheiden en waardoor we een trouwe klantenkring hebben opgebouwd.”

Zekerheid voor het personeel

“Toen we besloten hadden om de zaak in de etalage te zetten was het voor ons dan ook een belangrijke voorwaarde dat de eventuele overnamekandidaat dezelfde visie zou hebben. We wilden zekerheid voor het personeel en dat het over tien jaar nog steeds Brocks Brillen zou heten. Daarom hebben we dit traject laten uitvoeren door John Bouw van Rekenraad Vermetten. John heeft ons altijd perfect begeleid en denkt heel proactief met ons mee. Met zijn ervaring en kennis van de regelgeving adviseert hij ons hoe we de zaken het beste kunnen aanpakken en waar we geld kunnen besparen. Tijdens het overnametraject betrok hij er ook een externe specialist in bedrijfsovernames bij. Dat was een goede zet, want naast dat we compleet ontzorgd werden kon die als tussenpartij ook de minder prettige gesprekken voeren. Er mocht namelijk geen wrijving tussen ons en de nieuwe eigenaar ontstaan, omdat ik nog steeds vier dagen in de winkel zou blijven werken.”

Financiële planning voor toekomst

Voordat Rob en Erna hun zaak op 1 januari 2021 - na een soepel verlopen overnametraject - officieel verkopen, willen ze ook goed kijken naar hun financiële toekomst. Als zelfstandigen hebben zij hun pensioen zelf moeten regelen en de vraag is hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan. “John heeft toen de expertise van zijn collega Monique Chavanu ingezet. Als financieel planner bracht zij al onze financiën in kaart en dat gaf ons veel vertrouwen. We weten nu dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Ondertussen komt John nog elk half jaar langs voor onze privé-financiën en onze holding, en blijft hij ons zo ontzorgen.”

Denkt u - net als Rob en Erna Lamers - aan het verkopen of overdragen van uw onderneming? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.