Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Frank van de Looij

Vanaf het moment dat Frank van de Looij en zijn vrouw Anita het melktransportbedrijf van zijn vader overnamen is Jörgen Kroot van Vermetten Accountants en Adviseurs hun accountant. “Het lijkt alsof hij een virtueel transportbedrijf heeft. Hij weet alles.”

Dat Karel van de Looij ooit een melktransportbedrijf startte was een samenloop van omstandigheden. “Mijn ouders hadden hier een boerderij en mijn vader bracht elke dag zijn melkbussen met paard en wagen naar de toenmalige melkfabriek in Oirschot”, vertelt Frank vanuit het kantoor bij zijn ouderlijk huis. “Dan nam hij ook de melkbussen van de buren mee. Later ging hij met de tractor en kon zo nog meer melkbussen van boeren uit de buurt meenemen. Toen de melkfabriek in Oirschot in 1976 sloot en de melk vervolgens naar Tilburg gebracht moest worden kocht hij een vrachtwagen en nam een chauffeur in dienst. Zo kon hij zelf blijven boeren. Toen het in 1980 verplicht werd om met een tankwagen te rijden nam hij een wagen over van Campina. Zelf had ik meer interesse in vrachtwagens dan in de boerderij en toen ook geitenmelk in opmars kwam, kon ik als 18-jarige jongen dan ook niet wachten om op de vrachtwagen te gaan. Rond die tijd kwamen er beetje bij beetje steeds meer tankwagens bij.”

Groot in Biologisch melktransport

“Tegenwoordig rijden we met 18 wagens en halen we melk op in heel Nederland, de grensstreek van België, en in Duitsland tot aan Winterberg. Met 10 wagens halen we biologische koemelk op voor Eko-Holland. Dat is een coöperatie van zo’n 270 biologische melkveehouders. Met de andere wagens rijden we biologisch geiten- en schapenmelk en gewoon gangbare geitenmelk voor zes verschillende klanten. Eén wagen rijdt standaard voor FrieslandCampina. Hoe we bij biologische melk kwamen is ook weer zo’n toevalligheid. Ik had ergens gelost en bij die fabriek waren ze niet tevreden over hun transporteur. Eerder had ik al eens aangegeven dat we nog wat ruimte over hadden, omdat we met geitenmelk maar drie of vier dagen reden. Nou, dat hadden ze daar onthouden. In 2022 vervoerden we in totaal zo’n 246 miljoen liter.

Alle dagen werk

“Sinds de meeste supermarkten de hele week open zijn, en er ook veel meer verschillende zuivelproducten te krijgen zijn, zien we dat de melkfabrieken ook continu draaien. We rijden nu dus al jarenlang 7 dagen in de week, het hele jaar door. Daardoor is het wel moeilijker geworden om goede chauffeurs te vinden. Dat betekent dat ik zelf ook nog af en toe op de vrachtwagen zit. Nou vind ik dat niet erg, want eigenlijk doe ik niets liever. We hebben één planner en Anita verzorgt de administratie, zoals het inboeken en versturen van de facturen. Daarnaast is ze een Manusje van alles en springt ze in daar waar het nodig is, want er is altijd wat te doen.”

Meer dan alleen de cijfers

“Onze oude koeienstal hebben we in 2007 afgebroken om er een loods te bouwen, asfalt aan te brengen en een reinigingsinstallatie aan te schaffen. Jörgen Kroot van Vermetten uit Tilburg heeft ons toen goed geholpen bij de begroting en het verhaal naar de bank. Als we voor een zakelijke beslissing staan, dan is hij er voor ons. Hij weet alles over ons bedrijf. Het lijkt alsof hij een virtueel transportbedrijf heeft. Hij steunt ons en stuurt ons in de goede richting. Ook toen er in 2018 ineens vier chauffeurs opstapten, stond hij direct voor ons klaar om met de rest van het personeel te praten. Drie avonden heeft hij gesprekken gevoerd om er achter te komen hoe we hen tevreden konden houden. En dat is niet eens zijn taak.”

Wilt u ook ondersteund worden door een betrokken accountantskantoor dat meer doet dan alleen de cijfers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.