Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Henk-Jan van Driel

Henk-Jan van Driel uit Hedel groeide op in het gemengd agrarisch  bedrijf van zijn ouders. Al van jongs af aan was hij   van plan om hen op te volgen. Sinds de overdracht focust hij zich alleen nog maar op aardbeien en melkkoeien, een keuze die hem uitstekend bevalt. Net als de keuze die hij nam om over te stappen naar Vermetten | accountants en adviseurs.
 

“Mijn ouders hadden hier vroeger 25 koeien en teelden aardbeien, aardappelen, uien en boerenkool”, vertelt Henk-Jan vanuit de keuken van zijn ouderlijk huis, terwijl hij duidelijk aangeeft niet op  de foto te willen. “Toen ik klaar was met de middelbare landbouwschool heb ik een jaar lang als inseminator gewerkt. Toch wilde ik liever zelf ondernemen en de vrijheid hebben om dingen goed én verkeerd te doen. Daarom ben ik in 1989 in het maatschap van mijn ouders gestapt. Ik was toen twintig. De aardbeien teelden we toen nog in de volle grond. In 1995 heb ik het bedrijf overgenomen en ben ik gaan experimenteren om de aardbeien op hoogte te brengen. Dat was toen nog vrij nieuw. Uiteindelijk hebben we drie jaar later alles op hoogte gebracht. Ik teel nu Elsanta aardbeien in 3000m2 tunnels en 1,5ha stellingen. Mijn ouders hebben tot op hoge leeftijd nog meegewerkt.”

 

Half jaar lang heerlijke aardbeien

“Van de 325.000 aardbeienplanten die ik hier heb staan, kweken we er zelf zo’n 200.000 op. De rest koop ik bij. Met vier man in dienst en een flexibele schil van nog eens zes man telen we twee keer per jaar. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar, waarbij de oogst naar de veiling in Geldermalsen gaat. In de tunnels hebben we de eerste oogst in mei, daar is het al snel warm. Eind oktober, begin november is het weer klaar met de aardbeien. Elke dag sta ik om half zes op om de 30 melkkoeien en 65 stuks jongvee te verzorgen. Om 7 uur komen we met het personeel bij elkaar en werken we tot een uur of vijf. Omdat ik geen opvolging heb is er hier in de afgelopen tien jaar niet veel meer veranderd. Ik hou het bedrijf bewust enigszins kleinschalig, ondanks dat de totale bedrijfsoppervlakte 25 hectare is. Wel gebruik ik bij de aardbeien zoveel mogelijk natuurlijke vijanden, en zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen. Cucumeris roofmijten zet ik bijvoorbeeld uit tegen spint en tripsen.”

 

Prijswinnende koeien

“De melkkoeien hebben een goede productie, zo’n 11.500 liter per koe per jaar. Toch zijn de aardbeien financieel aantrekkelijker, maar ik vind het allebei leuk. Ik geniet als ik op een zondagmorgen langs de aardbeien loop, maar ook als er weer een kalfje geboren wordt. Als ik het niet meer leuk vind, dan stop ik ermee. Al vanaf mijn 14 jaar ga ik met de koeien naar keuringen. Op landelijk niveau presteer ik daar best goed mee. Eén van mijn koeien was afgelopen jaar algemeen kampioen op de eerste fokveedag van Nederland en werd uitgeroepen tot Barones van de Mariënwaerdt.” Trots laat Henk-Jan een ingelijste foto van de winnende koe zien.

 

Kort op de bal

“Tijdens de fokveekdag in Hornaar werd ik aan Jeroen Klein van Vermetten voorgesteld. Ik was daar samen met een maat die hem al kende. We raakten aan de praat en het klikte. Ik zat al jaren bij hetzelfde accountantskantoor, maar dat beviel niet meer goed. Ik ben best makkelijk, totdat iets niet naar mijn zin wordt opgelost. Sindsdien helpt Jeroen mij met subsidies, geeft slimme tips en verzorgt rekening. Ik heb een goede relatie met Jeroen. Ik kan hem altijd bellen en merk dat hij kort op de bal zit.”

 

Heeft u ook behoefte  aan een deskundig accountantskantoor dat kort op de bal zit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.