Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

5 Vragen over de Europese betaalwet PSD2

Op 18 januari 2018 is de wet Payment Services Directive 2 ingegaan. Deze wet, ook wel PSD2 genoemd, is een herziene Europese Betaalrichtlijn. PSD2 moet zorgen voor de verdere standaardisatie van het betalingsverkeer in Europa. Concreet betekent dit dat Europese banken verplicht zijn om de particuliere betaalrekening(en) toegankelijk te maken voor andere bedrijven, zowel banken en niet-banken. Hiervoor moet u echter wel expliciet toestemming hebben gegeven.

Wat betekent PSD2 concreet? Welke voordelen biedt het voor u en welke haken en ogen zitten er aan de nieuwe wet? Lees hieronder enkele veelgestelde vragen.


Wat verandert er precies?
Sinds 18 januari 2018 kunt u bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. Geeft u geen toegang, dan blijft alles zoals het is. Geeft u wel toegang, dan kunt u deze toestemming altijd weer intrekken. U geeft toegang per bedrijf. Met de PSD2 verandert er bovendien nog iets: wilt u met uw creditcard betalen, dan mag de ontvangende partij hier geen toeslag over rekenen. Bovendien is het eigen risico bij diefstal of verlies van een betaalpas verlaagd van € 150 naar € 50.
 

Wat zijn de voordelen van PSD2?
Door de vernieuwde Europese betaalwet krijgt u meer inzicht in uw financiën en wordt het gebruiksgemak verhoogd. Eén van de voordelen is dat u een totaaloverzicht heeft van al uw uitgaven en inkomsten wanneer u bij verschillende banken betaal- en spaarrekeningen heeft.

Is PSD2 veilig?

Het geven van toegang tot uw betaalrekening is iets waar u zorgvuldig mee om moet gaan. U moet u altijd bewust zijn van welke gegevens u deelt met welke bedrijven. Die bedrijven kunnen ook in een andere land van de Europese Unie een vergunning aanvragen, waardoor ze niet onder het Nederlands toezicht vallen. Het is niet uitgesloten dat daar partijen tussen zitten die minder zorgvuldig met je gegevens omgaan met alle mogelijke gevolgen van dien.

Hoe kunt u uw privacy verhogen?
Controleer wat het bedrijf in haar voorwaarden en privacystatement zegt over wat zij met uw transactiegegevens of saldo doet. Als u toestemming geeft, blijven de gedeelde gegevens in het bezit van het bedrijf. Vertrouwt u het niet? Geef dan geen toestemming.


Geen toestemming, wel inzicht in uw overboeking?
Als u zelf geen toestemming voor PSD2 geeft, dan kunnen bedrijven nog wel uw overboeking inzien. Hoe? Stel, u maakt geld over aan iemand anders. En degene aan wie u geld overmaakt heeft een bedrijf of instelling wél toestemming gegeven voor het bekijken van zijn bij- en afschrijvingen. Dan is deze overboeking bij dat bedrijf of die instelling straks zichtbaar als binnenkomende betaling. Daarbij kunnen uw naam, uw rekeningnummer, de omschrijving en het door u overgemaakte bedrag worden getoond.
 

Meer informatie over PSD2

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Aarzel niet en neem contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij vertellen u graag meer over PSD2 en de privacyvraagstukken die hiermee gepaard gaan.

Bron: Rabobank en Consumentenbond