Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Controleer uw hypotheek en uw hypotheekrente

Aangezien de rente op spaartegoed relatief laag is, kan het aantrekkelijk zijn om (extra) af te lossen op uw hypotheekschulden. Het aflossen van de hypotheekschuld is echter wel aan enkele regels gebonden. Zo kunt u vaak boetevrij aflossen tot 10 procent van de totale hypotheeksom. Sommige hypotheekvertrekkers hanteren zelfs een boetevrije aflossing van 20 procent. Wanneer u uw hypotheek aflost met spaargeld, dan verlaagt u bovendien het vermogen in box 3.Zo hoeft u mogelijk minder belasting te betalen.

Rentemiddeling of openbreken contract

Heeft u bij het afsluiten van de hypotheek de rente voor langere tijd vastgezet op een hoger niveau dan de huidige rente? Informeer bij uw bank of hypotheekvertrekker naar de mogelijkheden van rentemiddeling. U kunt ook meer informatie opvragen over het openbreken van het contract en het verlagen van de hypotheekrente. Het openbreken van het contact kost geld (boeterente), maar over de loop der jaren kan dit gunstig uitpakken. De boeterente die u bij vervroegde aflossing moet betalen, is aftrekbaar.
 

Hypotheekrente vooruit betalen

Het is niet alleen verstandig om advies in te winnen bij uw eigen bank of hypotheekverstrekker. U kunt u ook oriënteren bij een andere geldverstrekker. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek kost geld, maar in sommige gevallen kan het voordeliger zijn om over te stappen. En nog een laatste aandachtspunt: verwacht u in 2019 een veel lager inkomen in box 1, dan in 2018 het geval is? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om de hypotheekrente van het eerste halfjaar van 2019 vooruit te betalen en in 2018 tegen een hoger belastingtarief in aftrek te brengen.
 

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs
Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Of heeft u behoefte aan advies over uw hypotheekregeling en de hypotheekrente? Neem vrijblijvend contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij helpen u graag verder en geven u persoonlijk advies rondom dit onderwerp.