Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Allereerst: wat is de fiscale eenheid vennootschapsbelasting? Op verzoek kan de Belastingdienst een moedermaatschappij samen met één of meer dochtermaatschappijen aanmerken als een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Bij een fiscale eenheid worden de resultaten van de dochtermaatschappij toegerekend aan de moedermaatschappij. De dochtermaatschappij houdt niet op te bestaan, maar is niet meer zelfstandig aangifteplichtig.


Kansen door uitspraak fiscale eenheid
Het HvJ-EU heeft onlangs de fiscale eenheid vennootschapsbelasting behandeld. De uitspraak biedt kansen voor ondernemingen met een vestiging of rechtspersoon in het buitenland. Zo heeft het HvJ-EU besloten dat per individueel geval moet worden beoordeeld of het in een buitenlandse situatie niet kunnen vormen van een fiscale eenheid leidt tot discriminatie van buitenlandse rechtspersonen ten opzichte van Nederlandse rechtspersonen. Met de uitspraak kunnen in het verleden betaalde vennootschapsbelasting worden verminderd.
 

Bezwaar maken
U kunt aanspraak maken op de vermindering van de betaalde vennootschapsbelasting door bezwaar te maken op de definitieve aanslag vennootschapsbelasting. Bezwaar maken loont als het voor uw onderneming voor 25 oktober 2017 niet mogelijk was om een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aan te gaan omdat een of meerdere van uw groepsentiteiten in het buitenland gevestigd zijn én er onderling transacties hebben plaatsgevonden, zoals leningen of overdracht van vermogensbestanddelen.


Advies van Vermetten | accountants en adviseurs

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met de accountants van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij hebben veel kennis van de wet- en regelgeving in Nederland én het buitenland. Onze adviseurs vertellen u graag meer over de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.

Bron: Belastingdienst