Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Groei midden- en kleinbedrijf stagneert

Het midden- en kleinbedrijf in Nederland heeft te kampen met een productiviteitsstagnatie. Zo steeg de productiviteit vorig jaar met slechts 1,3 procent, en dat is de kleinste groei in vier jaar tijd. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap vraagt dan ook om grootschalige bijscholing én omscholing. Het Comité is opgericht door het ministerie van Economische Zaken om het ondernemerschap in Nederland te stimuleren en te laten groeien.

Rapport ‘De staat van het MKB 2018’

Harold Goddijn, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, presenteerde deze week het rapport ‘De staat van het MKB 2018’ aan staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken. Bij het overhandigen zei Goddijn het volgende: “Nederland behoort economisch bij de top van de wereld, maar kampioen zijn en kampioen blijven is wat anders. De wereld van morgen zal niet lijken op die van vandaag.” Daarnaast zei hij: “Nederland moet werk maken van een nieuwe manier van produceren en groeien om de concurrentie aan te kunnen. We moeten productiever en slimmer worden. Dat geldt voor ondernemers en voor het beleid van de overheid.” In het rapport is speciale aandacht voor het versterken van de concurrentiepositie van het mkb.

Personeelstekort is niet enige pijnpunt

De vraag naar gekwalificeerd personeel neemt hard toe. Inmiddels is voor 25 procent van de bedrijven personeelstekort echt een probleem. Maar volgens het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is het personeelstekort niet het enige pijnpunt. Er is ook meer vernieuwing en meer productiviteitsgroei nodig. Goddijn: “Het mkb levert de groeiers van de economie van morgen. Daarvoor zal het brede mkb-peloton een tandje moeten bijschakelen. De toenemende dynamiek vraagt om een wendbaar mkb.”


Lees het volledige artikel

Volgens het Comité onderscheiden succesvolle bedrijven zich al wel op deze punten. Zij investeren in hun mensen en vernieuwen daarbij hun organisatie en werkprocessen. Dit is met name het geval bij grote, omvangrijke organisaties. De kleinere mkb-organisaties zijn in de meeste gevallen nog niet zo ver. 

Mkb-advies van Vermetten | accountants en adviseurs
Wilt u een grote verbeteringsslag aanbrengen in uw mkb-onderneming? Neem contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs, specialist in advies en accountancy voor mkb’ers. Wij denken graag met u mee en kijken hoe u méér personeel, méér vernieuwing en méér productiviteit kunt bewerkstelligen!