Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Hoe bouwt u pensioen op als DGA? Enkele aandachtspunten.

U wilt uw eigen pensioen zo goed mogelijk regelen. Helaas is het niet meer mogelijk om pensioen op te bouwen in eigen beheer. Wel is het mogelijk om het opgebouwde pensioen te laten staan. Weet u al hoe uw toekomst eruit gaat zien? Vermetten | accountants en adviseurs duikt dieper in het onderwerp over pensioen als DGA.
 

Veranderingen voor pensioen als DGA

Hoewel het niet meer mogelijk is om in eigen beheer een pensioenvoorziening op te bouwen, kunt u dit wel ‘afstempelen’ van de commerciële naar fiscale waarde. Afhankelijk van uw situatie, betekent dit dat uw bedrijf dividend aan u kan uitkeren. Daarna maakt u een keuze tussen overstappen naar een spaarvariant of uw eigen pensioen afkopen.
 

Wilt u het pensioen afkopen, dan kan de waarde van u pensioen, na belasting, in één keer worden uitgekeerd. Het afkopen kan met een korting die in 2019 19,5% bedraagt. Het peilmoment voor de korting is de fiscale balanswaarde van eind 2015. Kiest u voor omzetten in een oudedagsverplichting, dan blijft het geld in uw bv. U kunt dit geld later gebruiken voor uitkeringen, maar verdere opbouw is niet toegestaan. Kiest u ervoor uw tegoed te laten uitkeren, dan betaalt u alsnog belasting.

 

Pensioen opbouwen als DGA

Bij een tekort aan pensioen mag u in één jaar de inleg tot een maximumbedrag aftrekken van uw inkomen. Dit wordt ook wel jaarruimte genoemd. Heeft u hier geen gebruik van gemaakt, dan heeft u reserveringsruimte. Maakt u wel gebruik van de jaarruimte, dan heeft u recht op extra lijfrenteaftrek. Het voordeel van jaarruimte is dat de ingelegde bedragen vrijgesteld zijn van belasting in box 1. Dat wil zeggen dat u bepaalde inkomstenbelasting terug krijgt wanneer u de premies opgeeft bij uw belastingaangifte.

 

Kunt u nu een deel van uw geld missen, dan mag u, zolang uw jaarruimte of reserveringsruimte dit toelaat, de bedragen fiscaal vriendelijk inleggen in een lijfrente. Een deel van dit tegoed kunt u gebruiken om te beleggen. Door een combinatie van sparen en beleggen verhoogt u de kans op meer rendement. Uw tegoed is gedurende de looptijd van uw rekening geblokkeerd. Het opgebouwde tegoed kunt u gebruiken op de einddatum voor een periodieke inkomensaanvulling. Over deze periodieke uitkeringen betaalt u dan wel belasting.

 

Sparen zonder fiscaal voordeel

Als ondernemer varieert uw inkomen. Flexibiliteit is daarom erg belangrijk, ook betreft uw spaargeld en de opbouw van uw pensioen. Een deel van u pensioen kunt u daarom, zonder gebruik te maken van fiscaal voordeel, bij elkaar sparen of beleggen.

 

Het voordeel van uw pensioen op te bouwen door middel van sparen is de vrijheid. Wanneer u uw geld op een vrij opneembare spaarrekening zet, kunt u het opnemen wanneer u wilt. Dit zorgt echter wel voor een lagere rente, dus als u het geld kunt vastzetten is dat aan te raden. Een alternatief voor sparen is beleggen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt beleggen. Of dit is iets wat bij u past, verschilt per persoon. Vraag uzelf daarom eerst af wat voor u de juiste afweging is tussen rendement en risico.
 

Contact met Vermetten | accounts en adviseurs.

Hoe is uw pensioen geregeld? Heeft u alles al op orde, of zou u nog meer informatie willen? Als DGA is het belangrijk een goed pensioen op te bouwen. Vermetten | accountants en adviseurs helpt u graag met het maken van de juiste beslissingen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op. Met advies op maat maakt u gegarandeerd de juiste keuzes.