Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Medewerkers in loondienst bouwen onvoldoende pensioen op

Rabobank heeft onderzoek gedaan naar de pensioenopbouw onder Nederlanders. Hierbij is onder andere gekeken naar medewerkers in loondienst én naar ZZP’ers. De bank heeft voor het onderzoek de gegevens van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de data van de Universiteit Leiden met elkaar vergeleken. Wat blijkt? Een derde van de medewerkers in loondienst bouwt niet genoeg pensioen op. Bij ZZP’ers komt dit nog vaker voor: hier bouwt vier op de tien onvoldoende pensioen op.

Onvoldoende zicht op pensioen
De meeste Nederlandse medewerkers hebben niet of onvoldoende zicht op hun pensioen: ze weten niet of hun pensioenopbouw beter óf slechter is dan gemiddeld. Bovendien wordt er ook in functioneringsgesprekken en salarisonderhandelingen onvoldoende op een goed pensioen aangestuurd.
 

Pensioenregelingen per sector
Maar wat is een goed pensioen? Een goed pensioen hangt volgens de onderzoekers niet alleen af van individuele omstandigheden als carrièreverloop, maar ook van de kwaliteit van de pensioenregeling waar werknemers onder vallen. De collectieve pensioenregelingen voor met name de sectoren overheid, zorg en bouw zijn gunstig. Het slechtst zijn de pensioenregelingen in onder meer de sectoren zakelijke dienstverlening, uitzend- en detacheringsbedrijven, beveiliging en vervoer. Medewerkers in die sectoren hebben veelal een verwacht pensioen dat lager is dan 70 procent van het eerdere inkomen.

Ontvang persoonlijk advies
Rabobank-econoom Leontine Treur wijst op het belang van inzicht in de eigen pensioenopbouw. Volgens haar is het “voor een grote groep mensen verstandig om zelf extra vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door zelf te sparen of te beleggen, of door extra af te lossen op de hypotheek.” Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met de adviseurs
van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij vertellen u graag meer over pensioenopbouw, pensioenregelingen en aanvullend sparen of beleggen. Indien gewenst nodigen onze medewerkers u uit voor een persoonlijk adviesgesprek.

Bron: Nu.nl