Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Met uw leaseauto op vakantie? Let hierop!

Beschikt u over een leaseauto die u ook privé mag rijden? Hier heeft u veel profijt van: u hoeft namelijk niet te wisselen van auto en u least de auto tegen gunstige voorwaarden. Het is echter niet zo vanzelfsprekend dat u uw leaseauto mee mag nemen op uw reis naar het buitenland. Lees hier waar u op moet letten!
 

Aandachtspunt 1: Vakantiekilometers zijn privékilometers
De kilometers die u voor uw vakantie aflegt worden gezien als privékilometers. Werkgevers willen het privégebruik van de leaseauto binnen de perken houden en hebben in het leasereglement vaak een voorwaarde opgenomen waarin staat hoeveel privékilometers u per kalenderjaar mag rijden. Gaat u over dit aantal, dan kan het voorkomen dat u een vergoeding moet betalen over de extra gereden privékilometers.

Aandachtspunt 2: Bijtelling en leaseauto

Rijdt u een elektrische leaseauto met 0% bijtelling en ruilt u deze voor uw vakantie om voor een leaseauto met bijtelling, dan worden de vakantiekilometers nog steeds beschouwd als privékilometers. Let bovendien ook op wanneer u een verklaring heeft getekend waarin u aangeeft de leaseauto niet privé te gebruiken. U mag deze dan uiteraard ook niet meenemen op vakantie.

Aandachtspunt 3: Gebruik tankpas

Het is onvermijdelijk: wanneer u de auto gebruikt, moet u op den duur ook tanken. Bij de meeste leaseovereenkomsten is het niet toegestaan om de tankpas van uw leaseauto te gebruiken in buitenland. In sommige gevallen mag u de tankkosten achteraf declareren. Is dit niet het geval, dan moet de buitenlandse tankbeurten zelf betalen.

Aandachtspunt 4: Tankuitgaven in mindering brengen
Let op: moet u de tankbeurten zelf betalen, dan mag u de tankuitgaven mogelijk in mindering brengen op de fiscale bijtelling voor het privégebruik van de leaseauto. Ditzelfde geldt voor de tolkosten. De bonnen moet u uiteraard betalen. Hiervoor moeten u én uw werkgever schriftelijk overeengekomen zijn dat de brandstof- en tolbonnen via de loonadministratie als kosten voor privégebruik van de leaseauto in aanmerking worden genomen. Deze overeenkomst kan ook in het leasereglement vastgelegd zijn.

Aandachtspunt 5: Buitenlandverklaring
Uw leaseauto staat hoogstwaarschijnlijk op naam van de leasemaatschappij. Er zijn landen waar u bij de grens geweigerd kunt worden wanneer u in een auto rijdt die niet uw eigendom is. Dit is bijvoorbeeld het geval in landen als Marokko en Turkije. U heeft in deze gevallen een buitenlandverklaring of Alliance Internationale de Tourisme nodig. Deze buitenlandverklaring kunt u aanvragen bij uw leasemaatschappij.


Bekijk uw leasevoorwaarden

Kortom: sla allereerst de leasevoorwaarden erop na en kijk aan welke regels u gebonden bent. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met uw werkgever of leasemaatschappij. Wilt u meer informatie over het gebruik van uw leaseauto? Vraag het de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs: zij vertellen u graag meer!


Bron: Financial Lease