Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

MKB-ondernemers steeds vaker in geldnood

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) publiceert ieder kwartaal een IMK-index. Met deze index wordt het aantal ondernemers geregistreerd dat in nood verkeert. In de index worden ondernemers meegenomen die een beroep doen op bijstand, zoals een krediet of een uitkering. De index geldt als een goede indicator voor het aantal toekomstige faillissementen.
 

Stijging van 13 procent

In de laatste IMK-index komt naar voren dat meer en meer mkb-ondernemers in geldnood zitten. Zo is het aantal ondernemers met financiële problemen in drie maanden tijd met maar liefst 13 procent gestegen. De meeste mkb’ers in geldnood bevinden zich in de bouw en de industrie: hier is het vaakst bijstand aangevraagd. In de zorg daarentegen daalde het aantal bijstandsaanvragen. Een zeer grote stijging in zeer korte tijd. Waar ligt dit aan?
 

Minder voorzichtig door economische zonneschijn

Het IMK heeft een verklaring voor de stijging van de financiële problemen: ondernemers zijn zich roekelozer gedragen, wellicht omdat de huidige economische situatie zo gunstig is. Han Dieperink, algemeen directeur bij het IMK, zegt tegenover het AD het volgende: “Het lijkt erop dat veel ondernemers door de economische zonneschijn minder voorzichtig zijn geworden en privé wat meer willen profiteren van goede tijden. Als het dan echt even tegenzit, kunnen de gevolgen groot zijn, ook wanneer een bedrijf in de kern gezond is.”
 

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs

Bent u mkb’er en loopt u tegen financiële problemen aan? Aarzel niet en trek op tijd aan de bel! Laat u voorlichten door een adviseur van Vermetten | accountants en adviseurs. Onze medewerkers bekijken graag uw boekhouding en geven u advies hoe u met investeringen om kunt gaan. Wanneer is het verstandig om de hand op de knip te houden? Onze adviseurs kijken met u mee. Neem vandaag nog contact met ons op plan een persoonlijk adviesgesprek.