Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Neem maatregelen tegen hittestress bij kalveren in iglo-hut

De iglo-hut voor kalveren is vanuit de USA in de beginjaren 80 geïntroduceerd in Nederland. De huisvesting van de jonge kalveren in oude gebouwen veelal, liet te wensen over. Aanvankelijk waren er bedenkingen tegen, vooral de kou in de winter zou problemen kunnen opleveren. Echter de vermindering van de ziektedruk heeft de doorslag gegeven en is de iglo-hut voor kalveren anno 2018 niet meer weg te denken van het melkveebedrijf.

Temperatuur

De iglo-hut is aanvankelijk bedacht om jonge kalveren te beschermen bij extreme kou. Maar bij stralend zonnig weer met hoge temperaturen is er óók extra aandacht nodig voor de jonge kalveren in de iglo-hut. Hittestress is voor jonge kalveren niet goed: de opname van voer vermindert en de behoefte aan water neemt toe.

Maatregelen tegen hittestress

Om de instraling van zon en daarmee de temperatuur te verminderen zijn er een aantal maatregelen te treffen:

  1. Zet de iglo-hut in de schaduw, denk hierbij aan schaduw van bomen of gebouwen gedurende het warmste deel van de dag.
  2. Bouw een muur van grote strobalen, nadeel hierbij is dat de iglo's minder wind vangen. 
  3. Verhoog de reflecterende werking van de iglo-hut met bijvoorbeeld aluminiumfolie, zoals die ook tussen de buitenmuur en een cv-verwarmingselement in een woonhuis wordt gebruikt.
  4. Op een slimme manier watersproeien geeft koeling, maar zorg ervoor dat het ligbed van het kalf niet nat wordt.
  5. Een andere mogelijkheid is de iglo-hut aan een zijde van de grond tillen en op stenen laten rusten. Hierdoor kan er ventilatie onder de iglo-hut door plaatsvinden.
  6. Zorg voor voldoende water in combinatie met het vochtig maken van het voer. Haal voerresten tijdig weg om bedorven voer en ongedierte te voorkomen.
  7. De iglo-hut is van oorsprong een hut voor 1 kalf. Er zijn grotere op de markt gebracht voor meerdere kalveren per hut. Leg minder kalveren in de groepshut. Dat vermindert de warmte in de hut.

Deze maatregelen zijn van belang bij een goede opfok van het kalf tot een toekomstig productieve koe. Voor vragen over de kalveropfok kunt u contact opnemen met de adviseurs van AGRO Vermetten. Ook voor andere vragen zijn zij graag bereid u te woord te staan.

Bron: veeteelt.nl