Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Ontdek de nieuwe voertuigeisen 2018

Sinds 1 januari 2018 stelt de RDW nieuwe eisen aan (agrarische) voertuigen. Deze voertuigeisen 2018 zijn nog niet van toepassing op álle nieuw te kopen machines. De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe voertuigeisen 2018 zijn als volgt:
 

  1. Voertuigen moeten een individuele technische RDW-toelatingskeuring krijgen. Dat geeft voor de koper zekerheid.
  2. Bij snelheid boven de 30 kilometer per uur voor de combinatie tractor en aanhang zijn verplicht remmen op alle assen én een remvertraging van 5 meter per s2 én een automatisch lastafhankelijk remventiel (ALR) dat elektronisch wordt aangestuurd.
  3. Is het totaalgewicht van de machine (inclusief lading) 3.500 tot 8.000 kilo, dan kan worden volstaan met een oplooprem in combinatie met een losbreekinrichting. Zo niet, dan gelden de eisen bij punt 4.
  4. Een dubbelleiding-remsysteem naar keuze op luchtdruk (vrachtwagens hebben dat) of hydraulisch.
  5. Nieuwe tractoren dienen voorzien te zijn van ABS/EBS-aansluiting: een zevenpins contactdoos voor communicatie met de aanhanger vanuit de tractor bij elektronisch aangestuurde remsystemen.

 

Gevolgen bij aankoop nieuwe tractor

Bovenstaande wijzigingen zijn van invloed op de aankoop van een nieuw landbouwvoertuig, zoals een tractor. Het is hierbij belangrijk te weten hoe uw nieuwe tractor wordt geleverd. Kiest u voor een remsysteem met dubbele leiding op luchtdruk, of beschikt uw tractor over een remsysteem met dubbele leiding op oliedruk (hydraulisch)? Deze tractoren kunnen met optie voorzien worden van een enkelleiding hydraulisch systeem voor de machine/werktuig van voor 2018 die daarmee is voorzien. Echter vanaf 1 januari 2021 mag deze optie wettelijk niet meer verkocht worden op nieuwe tractoren.


Aandachtspunten bij aankoop machines

Bij de aanschaf van getrokken machines is het vanaf 2018 van belang om te letten op de remsystemen van de aan te kopen machines, maar ook te kijken naar het merk tractor en welk remsysteem standaard op de tractor wordt aangeboden. Niet alleen nu, maar ook per 2021. Dit kan vanaf 2021 teleurstellingen voorkomen bij de nieuwe aanschaf van tractoren, die dan niet matchen met getrokken voertuig van het eigen mechanisatiepark.

Contact met Vermetten | accountants en adviseurs
Wilt u meer informatie voer de nieuwe voertuigeisen 2018? Aarzel niet en neem contact op met de agrarisch adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij vertellen u graag meer en geven u advies op maat.

Bronnen: Boerderij en Boerderij