Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Vermetten Update

Btw terugvragen uit een ander EU-land: wat moet u weten

Heeft u als ondernemer in 2022 in een ander EU-land btw betaald? U kunt deze btw terugvragen als u in dat land geen aangifte doet. Maar let op: uw teruggaafverzoek moet vóór 1 oktober 2023 ingediend zijn via de website van de Belastingdienst. Te laat ingediende verzoeken worden mogelijk niet behandeld. Is dit uw eerste verzoek vanuit een ander EU-land? Vraag dan tijdig uw inloggegevens aan, want de Belastingdienst kan enkele weken nodig hebben om deze te versturen.

Drempelbedragen voor btw-teruggave

Wanneer u btw uit het buitenland terugvraagt, moet u rekening houden met bepaalde drempelbedragen. Dat is het minimum- of maximumbedrag aan btw dat u moet hebben betaald voordat een teruggaafverzoek kan worden ingediend. Vraagt u teruggaaf aan voor een compleet kalenderjaar of het overgebleven deel ervan? Dan geldt er een drempel van € 50. Voor perioden korter dan een kalenderjaar, maar langer dan drie maanden, geldt een drempel van € 400.

De voorwaarden op een rijtje

Er zijn drie kernvoorwaarden voor het terugvragen van uw btw uit een ander EU-land:

  1. Uw onderneming moet in Nederland zijn gevestigd;
  2. De betaalde btw moet verband houden met activiteiten die u met btw belast;
  3. In het EU-land waar u de btw terugvraagt, doet u geen btw-aangifte. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunt u de btw daar als voorbelasting aftrekken.

Uitzonderingen teruggave

Er zijn enkele situaties waarin het terugvragen van de btw niet mogelijk is. Zo kunt u geen btw terugvragen als u geen ondernemer bent voor de btw. Daarnaast is teruggaaf ook niet mogelijk wanneer uw onderneming uitsluitend activiteiten verricht die zijn vrijgesteld van btw.

Hoe verloopt de afhandeling?

Binnen vier maanden krijgt u van de Belastingdienst uit het betreffende EU-land reactie op uw verzoek. Afhankelijk van hun beoordeling wordt uw verzoek goedgekeurd (geheel of gedeeltelijk) of afgekeurd. Een goedgekeurd verzoek? Dat betekent dat u uw geld binnen tien werkdagen na afloop van de termijn van vier maanden ontvangt.

Benodigde documenten

Elk EU-land heeft zo zijn eigen regels. Sommige landen vereisen dat u naast uw verzoek ook facturen of invoerdocumenten meestuurt. Neem een kijkje op de website van de Belastingdienst welke documenten u nodig heeft voor welk land.

Meer informatie en contact

Heeft u vragen over het terugvragen van btw dat u in een ander EU-land betaald heeft? Neem contact op met onze specialisten en wij zullen u zo spoedig mogelijk van een advies op maat voorzien.