Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Vermetten Update

Week van de echtscheiding

Van 11 september tot en met 15 september 2023 is het de week van de echtscheiding. Een moment om wat extra aandacht te vragen voor het begeleiden van een echtscheiding aangezien het aantal huwelijken dat op deze wijze eindigt, blijft stijgen. Ook bij ondernemers.

Het maken van goede afspraken is belangrijk, maar in de praktijk zien we dat de fiscale aspecten bij een echtscheiding weinig aandacht krijgen.

De fiscale gevolgen van een echtscheiding

Zo heeft een echtscheiding gevolgen voor het fiscaal partnerschap en ook op het partnerschap voor de toeslagen. In het echtscheidingsconvenant wordt vaak opgenomen dat men in het jaar van echtscheiding nog kiest voor fiscaal partnerschap. Dat is handig, zeker in het geval van afkoop van een alimentatie en timing in deze is belangrijk. Dan kunnen de ex-partners de gezamenlijke aftrekposten en het box 3 vermogen verdelen.

Het gelijkmatig verdelen van aanslagen

Vaak lezen we in de echtscheidingsconvenanten ook dat de aanslagen tot en met het jaar van echtscheiding bij helfte worden verdeeld, maar dat zal niet altijd het gewenste effect hebben.

Stel bijvoorbeeld dat de man een maand na de echtscheiding zijn baan opzegt en als succesvol ondernemer voor de Inkomstenbelasting aan de slag gaat. Hij behaalt een hoge winst, en bij het opstellen van de aangifte Inkomstenbelasting blijkt dat hij € 30.000 Inkomstenbelasting verschuldigd is. De vrouw moet hiervan volgens het echtscheidingsconvenant dan wel de helft ofwel € 15.000 voor haar rekening nemen, terwijl ze geen profijt heeft gehad van het resultaat aangezien het resultaat uit de onderneming na echtscheiding door de man is genoten.

De keuze voor fiscaal partnerschap

Het kiezen voor fiscaal partnerschap in het jaar van echtscheiding kan ook vervelend uitpakken. Stel dat de vrouw in het verleden een erfenis heeft ontvangen van € 500.000 waarbij sprake is van een uitsluitingsclausule. De man beschikt niet over het vermogen van de vrouw aangezien het is uitgesloten, maar moet wel meebetalen aan de Inkomstenbelasting die daarover verschuldigd is in box 3.

Extra fiscale aandachtspunten bij een echtscheiding

Daarnaast kan het toedelen van vermogensbestanddelen en aftrekposten ook gevolgen hebben voor het al dan niet ontvangen van toeslagen en heffingskortingen. Ook bij afkoop van een alimentatieverplichting is het tijdstip daarvan cruciaal voor de mogelijkheid tot aftrek. En laten we alle perikelen rondom de eigen woning en het overgangsrecht daaromtrent niet vergeten.

Uit de bovengenoemde blijkt wel dat het kiezen voor fiscaal partnerschap en/of het delen van de te betalen of te ontvangen Inkomstenbelasting bij helfte niet altijd wenselijk is.

Meer informatie en contact

Laat u bij een echtscheiding en zeker wanneer u ondernemer bent ook goed fiscaal inlichten en adviseren. Het voorkomt een hoop gedoe achteraf, wanneer je aan de voorkant goed voorsorteert. Neem contact op via onderstaand contactformulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk van een advies op maat voorzien.

Meer weten over dit onderwerp

Liever iemand persoonlijk spreken?

Tessa Wijnen
Belastingadviseur