Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Onze collega’s van HR hebben nog enkele interessante tips voor u

Onzekere tijden op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt blijft krap, ondanks de verwachte afname van vacatures in 2024. Vooral in de zorg, ICT en techniek is er een grote vraag naar personeel. Het blijft uitdagend om geschikte nieuwe medewerkers te vinden. Daarom wordt het behouden van tevreden medewerkers belangrijker dan ooit. Naast salariswaardering spelen zaken als effectieve onboarding, regelmatig contact met medewerkers, stimulering van ontwikkeling en extra arbeidsvoorwaarden zoals een leasefiets of medewerkersparticipatie een cruciale rol. Wij adviseren u graag over deze tools.

Verzuim

In 2024 wordt een toename van het aantal verzuimdagen per medewerker verwacht, veroorzaakt door groeiende werkstress, financiële problemen in huishoudens en vergrijzing. Werkgevers kunnen dit verzuim verminderen door ontevredenheid, stress of ziekte tijdig op te merken en aan te pakken. Ter preventie kunnen werkgevers een gezonde, vitale werk- en levensstijl bevorderen, wat resulteert in minder verzuim bij medewerkers. Dit komt zowel de medewerkers als het bedrijf ten goede. Bij HR-advies ondersteunen we bij de ontwikkeling of verbetering van vitaliteitsbeleid dat past bij uw organisatie.

Personeelsgesprekken

Aan het einde van het jaar plannen veel organisatie hun traditionele beoordelings- of evaluatiegesprekken. Actief in gesprek gaan met medewerkers over hun prestaties en ontwikkelwensen verhoogt de betrokkenheid en vermindert verzuim. Focus niet alleen op het functioneren van de medewerker, maar ook op wederzijdse verwachtingen, welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Het is belangrijk om van elk gesprek een verslag te maken voor het personeelsdossier. Dit dossier is essentieel bij een eventuele ontslagprocedure als een medewerker op lange termijn niet goed functioneert.