Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Chiel Scherders

Sinds melkveehouder Chiel Scherders zo’n 25 jaar geleden Alex Schellekens van Vermetten Accountants en Adviseurs tegenkwam hebben zij veel contact met elkaar. Vooral als er investeringsplannen zijn. “Ik wil alleen maar boeren en met zijn kritische blik is Alex voor ons een fijne adviseur.”

“Eigenlijk is dit niks voor mij, zo’n interview. Kan ik nog afzeggen?”, grapt Chiel Scherders bij het binnengaan van de boerderij in het buitengebied van Moergestel. In het begin van het gesprek gaat het daarom vooral over de feiten van zijn melkveehouderij. “In 2015 heb ik het bedrijf van mijn ouders Cees en Corry overgenomen nadat we jarenlang in een maatschap hadden gewerkt. Half jaren zeventig kwam mijn vader vanuit Tilburg naar Moergestel om deze boerderij te huren. Een jaar of tien later namen mijn ouders het van de verpachter over en bouwden zij het verder op tot een bedrijf met 32 hectare eigen grond, 8½ hectare vaste pacht, zo’n 135 melkkoeien en 120 stuks jongvee, extra stallen en een melkcarrousel. Sinds een jaar of tien huur ik nog 11 hectare grond bij en de afgelopen jaren hebben mijn vrouw Karlijn en ik 16 hectare grond bijgekocht. Ondertussen verzorgen we zo’n 100 stuks jongvee en produceren we ongeveer 1,6 miljoen liter melk per jaar met 145 melkkoeien.”

Niets leuker dan boeren

“Eén keer per week heb ik hulp bij het melken en soms een stagiaire, maar over het algemeen werk ik alleen. Als het echt nodig is springt Karlijn bij. Zij doet vooral het kantoorwerk, zoals de boekhouding. Daarnaast is zij juf op een basisschool. Zelf had ik het vroeger niet zo met school. Ik wilde met mijn handen bezig zijn. Daarom werkte ik al snel als agrarische bedrijfshulp bij verschillende andere boeren. Er is namelijk niets leuker dan boeren. Ik vind de omgang met de dieren fantastisch en het ondernemen mooi. Ik wil ook graag het beste uit de koeien halen. Als ik aan een koe merk dat ie minder presteert dan ga ik meteen onderzoeken hoe dat komt en onderneem actie.”

Semi-automatisch

“Ik werk deels met automatisering. De kalveren hebben een drinkrobot die precies weet welk kalf hoeveel melk krijgt. Een melkrobot heb ik niet, wel een mestrobot. Verder probeer ik de processen zoveel mogelijk te optimaliseren. Niet om het bedrijf verder te laten groeien, want ik ben tevreden met hoe het nu is. Maar meer om de productie optimaal te houden. Als alles technisch goed draait dan hebben we een nette boterham. Ik ben ook blij dat we voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. We verhuren namelijk een aantal hectare grond aan een akkerbouwer die er granen, aardappelen en bieten op verbouwt. Daar krijgen we mais voor terug.”

Kritische blik

“Het moet een jaar of vijventwintig geleden zijn dat ik Alex Schellekens op een lezing over bedrijfsovername hoorde spreken. Ik voelde me bij hem op mijn gemak en het klikte meteen. Hij weet namelijk precies waar hij over praat, maar is ook sociaal en meelevend. Alex is dan ook de beste die we tot nu toe tegengekomen zijn. Sindsdien helpt hij ons met de jaarcijfers, de belasting en met financieringsvraagstukken. De afgelopen jaren heeft hij ons bijvoorbeeld geholpen bij het aankopen van grond. Hij bekeek onze plannen kritisch en ging na of die wel realistisch waren. Daarmee is hij voor ons een fijne adviseur. Eenmaal bij de bank bemiddelde Alex voor ons en konden we tot de aankoop overgaan. Of hij ons later weer ondersteunt bij de overdracht naar één van onze drie kinderen is maar de vraag. Tot nu toe lijkt het er niet op dat die het bedrijf willen overnemen. Maar goed, ze zijn nog jong en ik zit hier prima.”

Wilt u ook ondersteund worden door een deskundig accountantskantoor, waarbij de medewerkers sociaal en meelevend zijn? Die ervoor zorgen dat investeringen op een goed onderbouwde manier gedaan kunnen worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.