Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Manon Krijnen

Een zachtfruitteler vroeg aan Manon Krijnen of zij een afnemer kende voor zijn klasse 3 producten. Manon ging op zoek en vond. Dat was het begin van Miss Berry: afnemer van zachtfruit dat niet geschikt is voor de retail, maar wel als grondstof voor de voedselverwerkende industrie. Hiermee helpt Manon telers aan een eerlijke prijs en is er minder voedselverspilling.

“Ik heb blijkbaar een behoefte aangeboord”, vertelt Manon vanuit haar kantoor in de vroegere witlofloods van haar overleden vader. “Want het eerste jaar leverde ik 50 duizend kilo klasse drie zachtfruit aan de voedselindustrie, wat in een jaar of zeven opliep tot meer dan 4 miljoen kilo. Normaal zou dat fruit onbruikbaar zijn, terwijl de teler er net zoveel tijd en energie in heeft gestopt als in het mooiere product. Nu wordt het fruit verwerkt als puree of concentraat. Dat is een halffabricaat voor bijvoorbeeld ijs, yoghurt of vruchtensap. Het hoeft daarvoor niet mooi te zijn, wel rijp, maar niet rot. En dat komt erg nauw. Daarom is een korte logistieke keten erg belangrijk.”

Efficiënte logistiek cruciaal

“Ik wacht dus niet tot de telers een bepaalde hoeveelheid hebben verzameld, want dat gaat ten koste van de kwaliteit. Dagelijks is er overleg hoeveel de telers de volgende dag kunnen leveren. Wij laden en lossen diezelfde dag nog bij een regionaal vrieshuis. Ik ben dus vooral bezig met het regelen van efficiënte logistiek, inkoop en verkoop. Ik werk alleen en maak gebruik van vaste transporteurs. Ik heb ook helemaal niet de ambitie om een groot bedrijf met tig man personeel op te bouwen. Dit is ontstaan vanuit een hulpvraag en ik vind het belangrijk dat de telers en de klanten op mij kunnen bouwen. Zij hebben geen gedoe meer. De teler krijgt een eerlijke prijs voor zijn reststroom en de industrie krijgt grotere volumes geleverd in plaats van meerdere kleine hoeveelheden.”

Einde van een tijdperk

“Na mijn tijd als intercedente bij een uitzendbureau werkte ik bij mijn vader Arno als commercieel medewerker. Hij had tot 2009 witlofkwekerij. Witlofteelt is erg arbeidsintensief en vraagt om ervaren mensen. Dat werd een steeds grotere uitdaging, dus stopte mijn vader daarmee. Hij stelde de kwekerij ter beschikking aan Rijk Zwaan, het groenteveredelingsbedrijf. Het koelhuis, dat voorheen werd gebruikt als opslag van witlofwortelen, was uitermate geschikt voor opslag van bramen- en frambozenplanten. Sinds 2015 hield mijn vader zich dan ook bezig met het koelen van plantmateriaal van een zachtfruitteler. De hulpvraag volgde en zo doende ben ik met het klasse 3 zachtfruit begonnen in de BV van mijn vader. Mijn vader was toen nog geen 60 en was er nog niet aan toe om het stokje aan mij over te dragen. Ik wilde wel graag verder bouwen en daarom richtte ik in december 2020 Miss Berry BV op. Twee maanden later overleed mijn vader plotseling en kwam er ineens veel op mijn bordje terecht.”

Emotionele bedrijfsoverdracht

“Vanaf toen stortte ik mij volledig op mijn werk. Samen met de zachtfruitteler zorgde ik voor het plantmateriaal in het koelhuis, ondersteunde ik Rijk Zwaan met de witlofteelt en begon Miss Berry flink te groeien. Ik kreeg het gevoel dat ik overal nodig was, maar overal tekort schoot. Daar werd ik ongelukkig van en ook mijn partner vond dat er iets moest veranderen. Gelukkig kon ik voor advies terecht bij een aantal telers, die echte doorgewinterde ondernemers zijn. Het bedrijf was officieel nog van mijn moeder, maar ik hield alle ballen hoog. Toen hebben we Rekenraad Vermetten erbij gehaald. Zij hebben een plan gemaakt om het bedrijf over te kunnen nemen. Dat was een emotioneel en complex proces. Een familiebedrijf is vaak het pensioen van de ouders, het kind wil door met een financieel behapbaar risico, en dan zijn er ook nog broers of zussen waar rekening mee gehouden moet worden. Met goede begeleiding en een mooi plan heeft Vermetten gezorgd voor een oplossing die voor iedereen goed uitgepakt is.”

Zit er in uw familiebedrijf ook een bedrijfsoverdracht in het vooruitzicht? En wilt u daarbij ondersteuning van betrokken en persoonlijke deskundigen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.