Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Kees Nuijten

Hij is pas geld gaan verdienen toen hij stopte met hard werken. Door slim te werken en te investeren kwam de ondernemer ineens grote stappen vooruit. De ondersteuning van Vermetten bleek daarbij een perfecte aanvulling.

“Mijn vader Piet begon in 1974 met een klein vleeskuikenbedrijf met zo’n 25.000 kippen en eigen akkerbouw met tarwe. Onze overbuurman was ook pluimveehouder en toen die in 1995 zijn stallen met 50.000 vleeskuikens wilde verkopen heb ik die overgenomen. Ik was toen 22. Ondertussen had ik ook geleerd om van pasgeboren kuikens het geslacht te kunnen vaststellen. Dat konden maar 30 mensen in heel Nederland. Dat gecombineerd met mijn eigen pluimveehouderij maakte ik veel uren maakte, net zoals de meeste boeren doen. Op een gegeven moment koos ik ervoor om daarmee te stoppen. Ik ben toen slimmer gaan werken en gaan investeren in het uitbreiden en vernieuwen van de stallen.” 

Duurzaamheid 

“Nadat we ook onze graanopslag uitgebreid hadden hebben we 735 zonnepanelen gelegd en het verwarmingssysteem aangepast voor het stoken van houtpellets. In de nabije toekomst wil ik nog eens 1400 extra zonnepanelen leggen en een accu plaatsen. Met de extra ruimte, de overstap op een langzaam groeiend kippenras en alle aanpassingen leveren we nu de Goed Nest Kip-kuikens (GNK) aan de Albert Heijn en zijn we op weg naar de 1-ster Beter-Leven-kip. Hiervoor moeten we alleen onze stallen nog uitbreiden met een overkapping, zodat de kuikens ook buiten kunnen scharrelen. Alleen wil de provincie nog niet erg meewerken.” 

Streekkoken.nl 

Compleet anders dan Kees is zijn vrouw Bianca sinds eind jaren negentig professioneel kok in de zorgsector. In 2009 is zij met haar bedrijf Streekkoken.nl begonnen met catering op locatie voor feesten en evenementen, waarbij ze vooral gebruik maakt van streekproducten. De coronamaatregelen gooiden echter roet in het eten. “Haar bedrijf heeft twee jaar lang bijna stilgelegen”, vertelt Kees. “Ze is toen via haar oude contacten bij de GGZ in Halsteren terechtgekomen en verzorgt daar nu vijf dagen in de week drie maaltijden per dag voor de cliënten met een eetstoornis. Dat is dus echt maatwerk. Ondertussen mag ze, met enkele freelance koks, ook bij een verslavingskliniek in Sint-Oedenrode de maaltijden verzorgen. Door creatief om te schakelen draait haar bedrijf nu weer geweldig goed. En omdat ik altijd thuis ben zorg ik voor het gezin.”  

Regelmatige sparringpartner 

Kees en Bianca hebben vier kinderen in de leeftijd variërend tussen 14 en 20 jaar, en met het bedrijf aan huis is Kees altijd in de buurt. “De oudste twee jongens werken, naast hun opleiding aan de Middelbare Landbouwschool, al volop mee in het pluimveebedrijf”, vervolgt Kees. “Zelf doe ik elke ochtend een twee uur durende ronde door de stallen. Dan check ik de gezondheid van de kuikens en of alles nog steeds goed draait. Met een speciaal dierenartsprogramma kan ik zien of er afwijkend gedrag is in voer- of wateropname. Verder heb ik veel zaken geautomatiseerd. Samen met mijn vader doe ik dan nog de akkerbouw, valt er soms wat te repareren, doe ik bestellingen of de administratie. Zo heb ik ook regelmatig contact met Jan van de Sande van Vermetten. Hij tipte me ooit om ook in andere zaken te investeren, zoals zonnepanelen en woningen. Ondertussen hebben we enkele huizen in de buurt aangekocht en verbouwd, waar nu arbeidsimmigranten in wonen. Het fijne van Vermetten is dat ik Jan al heel lang als contactpersoon heb. Hij ken alle ins en outs van onze bedrijven en onze privé-situatie. Ook bij de zonnepanelen heeft Jan veel uitgezocht, en als ik ergens iets interessants lees, dan spar ik even met hem. Eigenlijk zou ik vaker met Vermetten om tafel moeten gaan, want dat verdient zich altijd terug.” 

Wilt u - net als Kees Nuijten – een vertrouwde contactpersoon die proactief met u meedenkt en financiële, en bedrijfskundige zaken voor u uitzoekt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.