Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Reinald Bijl en Jeroen de Rijk

Er ging een spannende management buy-out aan vooraf om 100% eigenaar te worden van  Silk’n, een wereldwijde ontwikkelaar en leverancier van technologische beauty appliances. CCO Reinald Bijl en CFO Jeroen de Rijk vertellen hoe drie ondernemers de wereld veroveren met technische innovaties voor de moderne beautyliefhebber.

Van innovatie naar succesvol product

“Oscar Middendorp weet al meer dan dertig jaar technische innovaties perfect te vertalen in succesvolle producten. Als Europese distributeur van het merk Silk’n hielp hij met die kennis een complete lijn home used beauty appliances voor ontharing, gezichts-, gebit-, huid- en lichaamsverzorging te ontwikkelen. De Israëlische moedermaatschappij InMode richtte zich ondertussen eigenlijk vooral op de professionele markt. Daardoor werd er weinig geïnvesteerd in research & development voor de consumentenproducten. Oscar wist dat de eigenaars al meer met hun pensioen bezig waren dan met het verder uitbouwen van het bedrijf, wat voor hem de reden was om eens te gaan praten over een overname.”

Temperamentvolle deal

“Met een goed voorbereid onderhandelingsplan stapten we in de herfst van 2021 met z’n drieën op het vliegtuig naar Israël. Net als wij zijn de meeste Israëli direct en zakelijk, maar er is één groot verschil: zij zijn nogal temperamentvol. Tijdens de onderhandelingen werd er gevloekt en gescholden, maar omdat wij rustig bleven hebben we uiteindelijk toch een goede deal kunnen sluiten. Met het R&D-team nog steeds in Israël, een productiefaciliteit in China, en verkoopkantoren in Europa, Noord Amerika en China ligt de aansturing sinds 1 juli 2022 volledig in Rotterdamse handen.”

Elk jaar nieuwe producten

“Met een verwaarloosde pijplijn van nieuwe producten wisten we dat we flink aan de bak zouden moeten. Als drie echte opportunisten met een vechtersmentaliteit hebben we een strategisch plan uitgewerkt waarbij we elk jaar circa tien nieuwe producten of varianten introduceren. Zo komen we binnenkort met de Silk’n 7. Dat is een premium ontharingsapparaat voor een blijvend gladde huid. Het werkt met IPL-technologie, zoals in een beautysalon, maar dan voor thuisgebruik. De lichtflitsen rekenen in een mum van tijd af met haartjes op het lichaam en gezicht. Daarnaast komen we ook met unieke elektrische tandenborstels die met radiofrequente golven het tandplak weten te verwijderen. Samen met de poetsbeweging voorkomt dit nóg beter tandsteen en bloedend tandvlees en zorgt het voor wittere tanden.”

Bewijzen dat het werkt

“De meeste Silk’n apparaten zijn primair bedoeld voor vrouwen tussen de 25 en 55 jaar, hoewel we ook zien dat steeds meer mannen onze producten gebruiken. Daarbij zitten we qua prijsniveau niet aan de onderkant, dus is het belangrijk dat het verhaal erbij verteld wordt. Waarom zou je voor een apparaat van Silk’n kiezen? Daarom laten we gebruikers graag aan het woord of laten we de resultaten zien voor een behandeling en na een periode van gebruik. Dat is een manier van communiceren die we nog niet eerder toepasten.” 

Uitdagen om anders te denken

“Ook de transitie van Europese distributeur naar wereldwijde ontwikkelaar, fabrikant en verkoper van beauty apparatuur vraagt iets anders van onze mensen. Hebben zij allemaal diezelfde drive als wij om flink aan te pakken? Handelen zij niet alleen gewoon hun taak af, maar zorgen zij ervoor dat dingen echt geregeld worden? Momenteel werken er hier - op ons na - bijna alleen maar jonge mensen die echt bij ons passen, waardoor er een heel andere dynamiek is ontstaan. Ons motto is dan ook om samen met leuke mensen leuke dingen te doen, waarbij we hen elke dag uitdagen om anders te denken.”

Vakinhoudelijk op Champions League-niveau

“Dat anders denken herkennen we ook in Vermetten. Kort door de bocht is een accountant voor ons een noodzakelijk kwaad. Zij hebben voor ons namelijk vooral een controlerende functie. Toch merken we dat de mensen bij Vermetten een erg ondernemende mentaliteit hebben. Het is een fijne club die dicht op de ondernemer zit. De samenwerking is daarom uitermate plezierig en hebben we hen al snel bij onze overnameplannen betrokken. Dat was vakinhoudelijk echt schakelen op Champions League-niveau, waarbij zowel Israëlische, Europese, Noord Amerikaanse en Chinese bedrijven betrokken waren. Vermetten heeft ons daarmee goed begeleid en meegezocht naar oplossingen.”

Heeft u ook behoefte aan een accountantskantoor met een echte ondernemersmentaliteit en vakinhoudelijke kennis op Champions League-niveau? Dat u helpt bij bedrijfsovernames en het behalen van uw doelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.