Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Vermetten Update

Investeer in uw financiële toekomst!

Als ondernemer investeert u veel tijd en energie in de onderneming. Er komt echter ook een moment van stoppen. Het is daarom belangrijk om op tijd na te denken over de periode daarna. Een goede financiële toekomstplanning is daarbij erg belangrijk.

Wanneer zou u willen stoppen? En hoe wilt u daarna van uw oude dag genieten? Veel ondernemers denken pas laat aan de situatie na het werkzame leven. Natuurlijk heeft de onderneming veel aandacht nodig, maar ook vooruitkijken is belangrijk. Een persoonlijk financieel plan kan helpen om inzicht in de financiële toekomst te krijgen en als u daar tijdig mee start, kunnen er nog verschillende routes worden uitgestippeld om die wensen en doelen te bereiken.

Toekomstplannen

Een deel van uw pensioen zit natuurlijk in de onderneming, maar hoeveel is daaruit te verwachten en wat is de waarde van dat vermogen? De levensverwachting neemt steeds verder toe en door inflatie is er jaarlijks meer budget nodig om in de gewenste levensbehoefte te kunnen voorzien. Misschien heeft u ook nog grote plannen na het stoppen met werken? Wellicht staat er nog een wereldreis op uw bucketlist? Of de aanschaf van een camper, verbouwing of verduurzaming van de woning, of verhuizing. Misschien heeft u niet zozeer grote plannen, maar vindt u het wel belangrijk uw kinderen financieel te ondersteunen bij bijvoorbeeld de aankoop van een woning.

Hoe dan ook, er is inkomen en/of vermogen nodig om na het stoppen met werken op een leuke manier het leven voort te zetten, ook zonder dat er grote uitgaven worden verwacht.

Neem tijdig initiatief

Het is belangrijk om zelf het initiatief te nemen. Verwacht niet dat alles vanzelf goed komt. De situatie rondom Covid had ook niemand verwacht, maar heeft grote gevolgen gehad. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat de onderneming voldoende is voor uw pensioen. Zeker niet als u "op tijd" wilt stoppen met werken of nog helemaal niets aan pensioenvoorzieningen heeft opgebouwd.

Zorg ervoor dat u uw bedrijf tijdig "verkoopklaar" maakt en denk na over de mogelijke opvolging. Wilt u uw onderneming overdragen aan uw kinderen, aan werknemers of aan een externe partij? Wat is de te verwachten mogelijke opbrengst en blijft het bedrijfspand nog in eigendom en gaat u vervolgens huurinkomsten ontvangen? Wat zijn de gevolgen hiervan?

Financiële planning

Een financieel plan bestaat uit een vermogens- en inkomensplanning. Hierbij streven we naar een optimale verdeling om op het juiste moment het gewenste budget beschikbaar te hebben, waarbij we daarnaast ook kijken naar de fiscale mogelijkheden en gevolgen.

We brengen eerst de huidige situatie in beeld. Vervolgens kijken we naar de wensen en doelen voor de toekomst en bepalen we de route om daar te kunnen komen. Onderweg kunnen we deze route ook weer bijstellen. Soms veranderen wensen of zijn er aanpassingen in de sociale of fiscale wetgeving. Een aanpassing kan dan wenselijk zijn.

Neem contact op voor meer informatie en advies

Graag helpen wij u bij het uitzetten van uw persoonlijke route voor uw financiële toekomst. Neem bij vragen gerust contact op met onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp

Liever iemand persoonlijk spreken?

Monique Chavanu-Timmermans
Financieel planner