Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Paul Hermans

Al generaties lang boert de familie van Paul Hermans op dezelfde locatie in Hapert, maar vanwege regelgeving was hij genoodzaakt zijn varkensboerderij te verhuizen. Op zijn oude grond staat nu een luxe woonwijk, waarvoor hij zelf de projectontwikkeling deed. Ondertussen bouwde hij voor zichzelf ook een nieuw agrarisch bedrijf. Om dit financieel mogelijk te maken werd hij ondersteund door de deskundigheid van Vermetten | accountants en adviseurs.

“Rond het jaar 2000 ben ik bij mijn vader Arno in het bedrijf gestapt”, vertelt Paul met een kop koffie in de hand aan de keukentafel van zijn woonhuis. “We zaten bij een bedrijventerrein aan de rand van het dorp, maar dat viel op een gegeven moment in de zogenaamde stankcirkel. We zaten dus in de weg en wisten dat we op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Toen kwam er in 2010 een boerenbedrijf te koop tussen Hapert en Bladel. Ondertussen waren we met de gemeente overeengekomen dat we onze grond mochten ontwikkelen tot een woonwijk.”

Slopen, bouwen en ontwikkelen

“Onze nieuwe plek hebben we volledig vernieuwd. Van de oude woning is niet veel overgebleven en ernaast bouwden we twee nieuwe stallen voor totaal 4000 varkens en een schuur voor het materieel. Uiteindelijk waren we in 2016 operationeel. Ondertussen hield mijn vader zich vooral bezig met de ontwikkeling van de woonwijk. We vonden dat we er zelf zouden moeten willen wonen, dus ruime kavels van 1000 tot 2500m² en een speelse indeling. Daarvoor hebben we een stedenbouwkundig bureau in de arm genomen. In 2015 begonnen we met de sloop van ons oude bedrijf. Vervolgens hebben we een bodemonderzoek laten uitvoeren en riolering, bestrating en groen aan laten leggen. Toen de grond klaar was voor de verkoop trok de huizenmarkt gelukkig weer aan. In 2019 is de laatste kavel verkocht. Dat was best een spannende tijd. Ondertussen wonen mijn ouders er zelf ook en is mijn vader met pensioen. In deze jarenlange periode hebben Alex Schellekens en zijn collega’s van Vermetten uit Diessen ons perfect ondersteund.”

Van big tot vleesvarken

“Ons totale grondgebied bestrijkt 30 ha, waarvan 29 ha landbouwgrond. Daarop verbouw ik vooral mais voor eigen gebruik. Voor de gewasrotatie verbouw ik ook nog suikerbieten en tarwe. Omdat onze varkens zo’n 100 ha corn cob mix per jaar nodig hebben koop ik de rest dus in. Verder voer ik de varkens bij met vitaminen, mineralen en allerlei reststromen uit de voedingsindustrie, zoals afgekeurde friet, maismeel uit babyvoeding, kaaswei, dierlijke vetten en tarwegierstconcentraat. Twee keer per dag loop ik een rondje door de stallen om te zien of de dieren in orde zijn. Ik let op de algehele gezondheid en of ze niet kreupel zijn of hoesten. En één keer per week laad ik zo’n 300 varkens voor de slacht en eens in de twee weken worden er zo’n 600 biggen door de fokker aangeleverd. Als de dieren gezond zijn en het hele proces verloopt soepel, dan ben ik gelukkig.”

Complete ontzorging

“Op de stallen heb ik een groot aantal zonnepanelen laten leggen en er wordt binnenkort een 150kWh accu geïnstalleerd. Daarmee kan ik energie opslaan als de zon schijnt en ’s nachts als de prijs laag is, en terugleveren als de vraag hoog is. Bij dit soort investeringen en subsidies regelt Vermetten van alles voor me. Ook bemoei ik me niet met de boekhouding. Zij ontzorgen mij compleet. En heb ik tussendoor een vraag? Dan bel of app ik Alex en heb ik in no-time een antwoord. Vermetten is echt een fijne partij waar ik erg happy mee ben.”

Wilt u ook met uw boekhouding, investeringsvraagstukken en subsidieaanvragen compleet ontzorgd worden? Door een deskundig accountantskantoor dat snel reageert op uw vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.