Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Bereid uw onderneming voor op Brexit

In 2016 heeft het Britse parlement een raadgevend referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Maar liefst 51,9 procent van de stemmers koos ervoor de EU te verlaten. Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU definitief. Dit heeft gevolgen, ook voor u. Bijvoorbeeld wanneer u als Nederlandse ondernemer handel drijft met het Verenigd Koninkrijk.

Harde en zachte Brexit
Begin 2018 schreven wij al een blog over de (mogelijke) gevolgen van Brexit voor Nederlandse ondernemers. Brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven tot ernstige financiële consequenties leiden. Bij een zachte Brexit (soft Brexit) is Groot-Brittannië weliswaar uit de Europese Unie gestapt, maar geniet het toch nog van een aantal voordelen die de EU biedt. Soevereiniteit wordt teruggehaald uit Brussel, de toegang tot de interne markt – de gemeenschappelijke Europese markt – blijft in stand. Een harde Brexit (hard Brexit) betekent dat de Britten de interne markt zullen verlaten, en in plaats daarvan zullen inzetten op een handelsdeal met de EU.

Andere handelsafspraken

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner van Nederland. Door Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gaan andere handelsafspraken gelden dan binnen de EU. Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane, roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de Douane. Zo vertelt ze tegenover Forum Fiscaal Dienstverleners het volgende: “Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, dan eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en btw-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal zeven extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens.”
 

EORI-nummer aanvragen

Wanneer u na 29 maart 2019 zaken wilt doen met het Verenigd Koninkrijk, dan heeft u hiervoor een EORI-nummer nodig. Dit nummer is gratis aan te vragen via de website van de Douane. De doorlooptijd bedraagt ongeveer een week. Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar via telefoonnummer 088 156 66 55. Kunt u hulp gebruiken bij het aanvragen van het EORI-nummer, dan kunt u uiteraard ook contact opnemen met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij helpen u graag verder.
 

Doe de Brexit Impact Scan 

De manier waarop Nederlandse ondernemers zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verschilt enorm. Dit geldt ook voor de benodigde voorbereidingen op de Brexit. De Rijksoverheid heeft daarom een speciale tool ontwikkeld: de Brexit Impact Scan. Met deze tool kunt u eenvoudig inzicht krijgen in de Douane-voorbereidingen en de benodigde certificaten. De adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs kunnen met u meekijken en de Brexit Impact Scan voor u uitvoeren. Neem contact met ons op óf maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek. Hierin gaan wij dieper in op uw situatie.