Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Lagere griffierechten voor kleinere vorderingen

De griffierechten voor civiele zaken (in eerste aanleg) met vorderingen tussen € 500,- en € 5.000,- zullen hoogstwaarschijnlijk lager worden. Op dit moment is een wetsvoorstel in behandeling dat dit mogelijk maakt.

Nu betalen ondernemers voor een vordering van net boven de € 500,- maar liefst € 486,- aan griffierechten. Dat wordt straks € 306,- óf als de ondernemer geen rechtspersoon is zelfs € 204,-.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) over zijn voorstel:

‘In een rechtsstaat is de toegang van burgers en bedrijven tot de rechter essentieel. Vooral kleinere bedrijven stappen niet naar de rechter en laten hun onbetaalde rekeningen liggen, omdat het verschil tussen griffierecht en vordering zo klein is. Daar ga ik wat aan doen met dit wetsvoorstel.’

Er zit een kleine ‘maar’ aan het wetsvoorstel, de wijzigingen in de tarieven moeten namelijk budgetneutraal worden uitgevoerd. Dit betekent dat tegenover de verlaging van de tarieven voor vorderingen tot € 5.000,- staat dat het griffierecht voor vorderingen van € 5.000,- of meer (in eerste aanleg) omhoog zal gaan. Voor de vorderingen tot € 500,- blijven de griffierechten ongewijzigd (€ 121,-).

We houden u op de hoogte. Meer weten over het incasseren van vorderingen? Wij helpen u graag verder!