Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Ontwikkelingen in de agromarkt

Dat de agrarische sector zich snel ontwikkelt, blijkt wel uit het beeld dat bedrijfsadviseur Jan van de Sande schetst. “In de jaren zeventig ging alles nog met de hand en in anderhalve generatie tijd wordt tegenwoordig bijna overal een hightech machine voor gebruikt. Hoewel het van oudsher een traditionele sector is, zit het zeer zeker aan de bovenkant van Nederland wat betreft innovatie. Het is big business met een miljoenenomzet maar met een groot spanningsveld tussen rendement en geïnvesteerd vermogen.” Het is slechts een deel van de uitdagingen waar de bedrijfsadviseur en zijn team bij Vermetten | accountants en adviseurs tegen aan lopen.

Constant veranderend werkveld

Een agrarisch adviseur moet zaken als steeds veranderende spelregels over fosfaatrechten en CO2-uitstoot helder zien te vertalen naar zijn klanten: een hele opgave. Een dag begint bij Jan allereerst met een bak koffie. “Om zelf op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, veranderende regeltjes en informatie, start ik met lezen van het nieuws en haal ik bij kennisbureaus extra informatie op als dat nodig is. Ook praat ik met mijn collega’s bij over bepaalde zaken. Natuurlijk hebben we vaste overleggen, maar we bellen ook vaak genoeg met elkaar, of lopen even bij elkaar binnen. Samen weet je immers meer.”

“Er verandert heel veel in de landbouw waardoor de ene onderneming volle bak doorgaat, maar de ander met staking en bijkomende perikelen bezig is”, legt Jan uit. “Boeren zijn ondernemers en willen rendement zien. Alleen door steeds veranderende wetten en regels rondom stikstof-, CO2- en fosfaatuitstoot is de regeldruk extra groot geworden. Dit soort additionele regelgeving noopt de sector het hoofd te bieden. Wij proberen daarom in mogelijkheden te denken of die te signaleren en de juiste tools te geven. Die worden door onze klanten opgepakt of er wordt een weloverwogen keuze gemaakt om het niet of juist anders te doen. Wij zien dus alles: van bedrijven die door willen groeien tot degene die stoppen.”

Egoïstische insteek veranderen naar sterke samenwerking

De adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs wordt dus een behoorlijke klus opgelegd. “Het is inderdaad wel een uitdaging. Mensen houden van stabiliteit, dus het is aan ons om te laten zien welke kansen ze kunnen benutten. Wij geven ze tips mee en werken een totaalplaatje uit zodat ze in de toekomst door kunnen blijven gaan. Neem bijvoorbeeld die regelgeving rondom uitstoot: de boeren moeten een ondernemende keuze maken. Aan de ene kant is het koffiedik kijken, aan de andere kant een kwestie van de regelgeving goed in de gaten houden. Gelukkig is er zeker op het gebied van fosfaat al veel duidelijker geworden, maar bij CO2 en stikstof is er helaas nog veel onzekerheid.”

Een gevolg van die constante verandering binnen de agrarische sector is dat onder meer de veearts die vroeger advies uitbracht, is vervangen door een advocaat. “Dat is een slechte ontwikkeling. Het is een egoïstische zet waarbij alleen naar het eigenbelang wordt gekeken. En dat terwijl we uiteindelijk samen sterker staan.” Maar waar haalt Jan zijn drive dan nog vandaan? “We moeten kijken naar andere winstpotenties en voorsorteren op plannen. Wij willen mensen beter maken, dus als wij samen met de klant een plan hebben bedacht en dat met de bank, aannemers, makelaars en overige betrokken partijn bespreken en het wordt gerealiseerd: dat vind ik het mooiste om te zien en te doen.”

Goede begeleiding stoppers belangrijke taak

Helaas gaat het niet bij alle klanten over uitbreiden of aanpassen. “Wat dat betreft is er een tweespalt in de agro tussen de groeiers en de uitdrijvers. Zeker bij die laatste groep wordt er bij andere partijen te traag gereageerd, terwijl een goede begeleiding van de stoppers juist zo belangrijk is. Doordat wij een kleine club zijn en signalen snel oppikken, gebeurt dat bij ons wel. Maar het raakt ons zeker dat steeds meer bedrijven ermee stoppen en er zo negatief over boeren wordt gepraat. Hierdoor gaan de boeren zelf ook met minder trots over hun bedrijf denken en praten. Daarbij heeft het kabinet het de sector ook niet makkelijker gemaakt: ze hebben wel voor lastenverlichting voor bedrijven gezorgd, maar voor de agro is het in realiteit een lastenverzwaring.” Ondanks dat benadrukt hij dat er een ‘mooie club enthousiaste boeren’ bij Vermetten | accountants en adviseurs aangesloten is.

Als voorbeeld noemt de bedrijfsadviseur een boer uit de buurt die pas klant is. “Hij wilde proactief advies over het aantal melkkoeien in zijn bedrijf. Waar hij in eerste instantie niet thuis was in het financiële deel, praatte hij er in ons laatste bezoek over alsof het de normaalste zaak van de wereld was.” Het is mede dankzij de deskundigheid, daadkracht en doeltreffendheid van Vermetten | accountants en adviseurs. “Of zoals wij in de landbouw zeggen: niet lullen, maar poetsen. Daar staan wij voor binnen de agro tak. Advies zonder gedoe.”

Benieuwd hoe Vermetten | accountants en adviseurs u kan helpen met uw agrarische bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Daarbij zijn wij op 26, 27 en 28 november aanwezig op de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem. Graag maken we daar nader kennis met u en uw bedrijf!