Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Subsidies voor innoverende MKB’ers

Hoe ontstaat een innovatie?

Een innovatie ontstaat meestal in verschillende fases. Na het idee volgt een proof of concept en een prototype. Wanneer dat gevalideerd is, kan het in aanmerking komen voor een regulatoir akkoord. Daarna volgt normaliter de marktintroductie en de exploitatie van het product. Tijdens de ‘valley of death’-periode – de ontwikkelfase, waarin geld schaars is en de kosten hoog – kunnen veel ondernemers niet zonder investeerders, venture capitalists of subsidies.

Welke subsidies zijn er?

Subsidies in de vorm van cash grants worden nog altijd gezien als de meest aantrekkelijke vorm van financiering voor het MKB. Niet alleen omdat er meestal geen voorwaarden zijn aan het terugbetalen van de subsidie, maar ook omdat de intellectuele eigendom (octrooien en patenten) bij de ondernemer blijft liggen. Er zijn echter zoveel soorten subsidies dat veel MKB’ers door de bomen het bos niet meer zien.

Ontwikkelingsfases en subsidies

Zo zijn er subsidies waarvoor u een samenwerking aan moet gaan met een of meerdere (internationale) partijen om zo meer impact te genereren, bijvoorbeeld H2020 en Eurostars. Maar er zijn ook subsidies die u individueel kunt aanvragen, zoals H2020 SME instrument en DHI. Daarnaast zijn er subsidies die speciaal gericht zijn op de ontwikkeling van innovaties voor een specifieke sector, zoals bijvoorbeeld LIFE, EFRO en H2020 societal challenges. En elke subsidie kent zo zijn eigen voorwaarden.

Subsidiemogelijkheden voor u

Wilt u met uw bedrijf vol inzetten op innovatie? Dan kan het heel goed zijn dat u hiervoor subsidie kunt aanvragen bij de Nederlandse of Europese overheid. Bij Vermetten hebben we adviseurs die hierin gespecialiseerd zijn en die u kunnen helpen bij uw aanvraag. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We vertellen u graag alles over de mogelijkheden.