Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Voetbal kijken vanuit de skybox: hoe zit het fiscaal?

Het WK Voetbal is volop gaande. Bent u een voetbalfan en bezoekt u regelmatig wedstrijden van uw favoriete sportploeg? Wanneer u vanuit de skybox kijkt en hier ook geregeld zakenrelaties uitnodigt, dan is het goed om de fiscale regels te kennen. Onlangs was er een bijzondere rechtszaak. Twee broers met een eigen onderneming huurden vier stoelen in een skybox. De daarover betaalde btw probeerden zij af te trekken bij de belastingaangifte. De Hoge Raad tikte hen op de vingers en dreigt met een naheffing van ruim € 14.000.
 

Skybox als relatiegeschenk
Wat is er aan de hand? De broers zijn de twee voornaamste gebruikers van de vier stoelen bij een voetbalclub in het zuiden van het land. Soms gaan ze samen, soms gaat één van hen. Vaak nemen zij zakenrelaties mee. De broers zien de huur van de business seats – inclusief de gratis hapjes en drankjes – als een relatiegeschenk. Zij vinden daarom dat de kosten fiscaal aftrekbaar moeten zijn. Daar dacht de dienstdoende belastinginspecteur anders over. Er volgde een rechtsgang naar de Hoge Raad.


Onderbouwen zakelijke activiteiten

Dat het bekijken van een voetbalwedstrijd vanaf business seats een zakelijk doel heeft en de voor de stoelen betaalde btw afgetrokken mag worden voor de belasting, is niet per se uitgesloten. Maar volgens de Hoge Raad is dan wel duidelijke documentatie nodig om te bewijzen dat er sprake is

van zakelijke activiteiten.


Belastinginspecteur krijgt gelijk

De Hoge Raad heeft in dit specifieke geval besloten dat de aard van de bijeenkomsten in het stadion weinig van doen hadden met zakelijke belangen en heeft de belastinginspecteur daarom gelijk gegeven. De behandeling van de zaak wordt teruggewezen naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Daarin wordt bepaald of de naheffing van ruim € 14.000 betaald moet worden.

Meer informatie
Wilt u informatie over fiscale wet- en regelgeving? Of wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem contact op met de medewerkers van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij helpen u graag verder en nodigen u indien gewenst uit voor een kennismakingsgesprek.
 

Bron: De Telegraaf