Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Nieuws

Afschaffing btw-landbouwregeling en overgangsregeling

Afgelopen 1 januari is de btw-landbouwregeling afgeschaft, zodat alle landbouwers verplicht een btw-administratie moeten voeren. Er is momenteel nog een overgangsregeling van kracht. Lees er op de nieuwsblog van Vermetten | accountants en adviseurs meer informatie over.

In november 2017 heeft de tweede Kamer besloten dat de btw-landbouwregeling per 1 januari 2018 komt te vervallen. Een groot aantal landbouwondernemers maakte al geen gebruik van de btw-landbouwregeling, aangezien deze nadelig uit kon pakken voor landbouwers die veel investeren. De Tweede Kamer oordeelde bovendien dat agrariërs net als andere ondernemers zijn: zij moeten daarom ook gewoon een eigen btw-administratie bijhouden.

 

Wetswijziging is van kracht
Inmiddels zijn we enkele maanden verder en de wetswijziging is sinds de jaarwisseling van kracht. Landbouwers, tuinbouwers, bosbouwers en veehouders moeten sinds 1 januari btw over al hun goederen en diensten betalen. Ook is het verlaagde btw-tarief voor een aantal producten dat vooral aan landbouwers wordt geleverd, komen te vervallen. Daar staat tegenover dat landbouwers de btw kunnen terugvragen voor geleverde goederen en diensten.

Overgangsregeling btw-landbouwregeling
Op de wetswijziging is een overgangsregeling van toepassing. De Belastingdienst zegt hier het volgende over: “Als u tot 1 januari 2018 gebruikmaakte van de btw-landbouwregeling, dan kon u bij de aanschaf van goederen en diensten geen btw aftrekken. Door een overgangsregeling kunt u dat misschien (voor een deel) alsnog doen. U moet deze goederen en diensten dan wel gebruiken voor met btw belaste prestaties. En u heeft een factuur nodig van de aanschaf die voldoet aan de eisen voor een btw-factuur.”

U kunt de btw terugvragen in twee situaties:
Situatie 1:
U heeft roerende of onroerende investeringsgoederen aangeschaft vóór 1 januari 2018 en ze ook al in gebruik genomen.

Situatie 2:
U heeft goederen of diensten (inclusief roerende of onroerende investeringsgoederen) aangeschaft vóór 1 januari 2018 en ze nog níet in gebruik genomen.

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs
Op de website van De Belastingdienst staan twee praktijkvoorbeelden van de overgangsregeling. Wilt u concreet advies voor uw situatie? Aarzel niet en neem contact op met de agrarische adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs! Zij helpen u graag verder.