Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Alsnog zwangerschapsuitkering voor ZZP’ers

Vrouwen die tussen 2004 en 2008 als zelfstandig ondernemer zwanger waren, hebben alsnog recht op een zwangerschapsuitkering. Dit blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

De CRvB behandelde een zaak van drie vrouwelijke zelfstandigen die in 2005 zijn bevallen. Deze ZZP’ers kregen geen zwangerschaps- en bevallingsuitkering van uitkeringsinstantie UWV omdat Nederland tussen 1 augustus 2004 en 4 juni 2008 geen wettelijke regeling daarvoor kende. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) oordeelde dat het UWV het VN-Vrouwenverdrag geschonden heeft door zwangere zelfstandigen geen zwangerschapsuitkering toe te kennen.

Zo’n 17.000 vrouwelijke ondernemers waren zwanger in de periode dat Nederland geen regeling had. FNV Zelfstandigen gaat nu namens haar leden alsnog een schadevergoeding vragen aan het UWV. Josien van Breda, directeur bij FNV Zelfstandigen, zegt het volgende tegenover de NOS: “Bij ons hebben zich destijds enkele honderden vrouwen gemeld. Het gaat om enkele duizenden euro’s.” Het UWV moet er nu voor zorgen dat de vrouwen alsnog enige vorm van vergoeding ontvangen. Deze wordt met terugwerkende kracht uitgekeerd.

Aanspraak zwangerschapsuitkering

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht of bent u een ZZP’er en heeft u tussen 2004 en 2008 ook recht gehad op een zwangerschapsuitkering? Neem contact op met de accountants en adviseurs van Vermetten. Wij vertellen u graag meer en helpen u indien gewenst bij het aanvragen van de achterstallige zwangerschapsuitkering.

Bron: NOS