Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Uw hypotheekrente kort of lang vastzetten?

De afgelopen jaren is de hypotheekrente relatief laag, en daarom zetten meer mensen hun hypotheekrente vast. Lange tijd was een rentevastperiode van tien jaar het populairst, maar tegenwoordig kiest men vaker voor een rentevastperiode van twintig jaar. Zelfs de hypotheekrente dertig jaar vast is aan een opmars bezig en is nu de derde meest gekozen rentevastperiode. Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Zekerheid en hogere leensom
Is het verstandig om uw hypotheekrente voor twintig of zelf dertig jaar vast te zetten? Bij een lange rentevastperiode heeft u de zekerheid dat u lang profiteert van de lage hypotheekrente van het moment van afsluiten. Een lange rentevastperiode betekent ook dat u meer kunt lenen. Vanaf een rentevastperiode van tien jaar wordt de maximale hypotheek berekend met de werkelijke rente in plaats van een zogenaamde toetsrente.


Bepaal uw rentevastperiode

Een lange rentevastperiode is echter niet altijd voordeliger. De website Hypotheek Rentetarieven heeft enkele overwegingen opgesteld die u kunnen helpen bij het bepalen van uw rentevastperiode. Bekijk de overwegingen hieronder.
 

Overweging 1: Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen?

Met een lange rentevastperiode speculeert u op een rentestijging in de toekomst: uw rente stijgt dan niet mee. Als de hypotheekrente echter verder daalt, dan bent u duurder uit. Ook is het bij een lange rentevastperiode duur om de hypotheekrente over te sluiten vanwege de hoge boeterente.

Overweging 2: Kies u voor zekerheid of korting op de kosten?

Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, is een langere rentevastperiode nog altijd duurder. Stel uzelf de vraag of deze extra kosten opwegen tegen de zekerheid die u daarmee koopt – zeker wanneer u de hypotheek daarnaast aflost.

Overweging 3: Wat zijn uw toekomstplannen?

Bent u van plan om in de toekomst te gaan huren of te emigreren, dan is het natuurlijk niet nodig om de hypotheekrente lang vast te zetten. Kies bij een lange rentevastperiode voor een hypotheek met een verhuisregeling in de voorwaarden. Zo kunt u bij een verhuizing de hypotheek meeverhuizen onder dezelfde voorwaarden.

Overweging 4: Heeft u een NHG-hypotheek?

Aan de koopsom waarvoor u een NHG-hypotheek kunt afsluiten, zit een bovengrens. Deze NHG-grens is de afgelopen jaren verlaagd en is nu gekoppeld aan de huizenprijs. Als u in de toekomst een duurdere woning koopt, dan is het dus mogelijk dat u hiervoor geen NHG-hypotheek kunt sluiten.

Overweging 5: Wilt u maximaal lenen?

U moet uzelf bovendien de vraag stellen of u maximaal wilt lenen. Met de extreem lage hypotheekrente van dit moment bestaat de kans op overkreditering. U kunt in de toekomst in de knel komen als de hypotheekrente stijgt.

Contact met Vermetten | accountants en adviseurs

Wilt u meer informatie over dit blogbericht? Neem dan vrijblijvend contact op. Vermetten | accountants en adviseurs informeert u over de nieuwste ontwikkelingen en geeft u advies op maat. Zo adviseren wij u graag over het kiezen van een hypotheek en het bepalen van de hypotheekrente en de bijbehorende rentevastperiode. Neem contact met ons op of plan gelijk een persoonlijk adviesgesprek met ons in.