Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Tegemoetkoming Vaste Lasten

Veel ondernemers lopen tijdens de coronacrisis tegen grote financiële problemen aan. De vaste lasten, zoals de huur, leasecontracten en de energierekening, lopen immers gewoon door. De omzet is bij veel bedrijven echter drastisch gedaald. Om die klappen op te vangen heeft de overheid een regeling in het leven geroepen: de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Tegemoetkoming in de vaste lasten

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is de opvolger van de TOGS-regeling. Deze nieuwe regeling is dan ook bedoeld voor dezelfde doelgroep als TOGS: ondernemers die actief zijn in specifieke branches die in het bijzonder getroffen zijn door de coronacrisis. Of uw bedrijf daartoe behoort, kunt u zelf checken: de overheid heeft een lijst gemaakt met de betreffende SBI-codes. Voorbeelden van sectoren die met de Tegemoetkoming Vaste Lasten worden geholpen, zijn de horeca, wellnesscentra en kermisexploitanten. 

Tegemoetkoming Vaste Lasten en salaris

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten omvat niet de salariskosten die u als MKB’er maakt. Deze kosten vallen onder een andere regeling (de NOW - Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) die ervoor zorgt dat loonkosten tot 90% kunnen worden vergoed door de overheid, als u door corona minder werk voor uw medewerkers heeft. 

ZZP’ers en MKB-ondernemers

Net zoals zijn voorganger de TOGS is ook de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten beschikbaar voor zowel ZZP’ers als MKB-ondernemers met personeel. De regeling is in feite een subsidie en is vrijgesteld van belasting. U kunt een tegemoetkoming krijgen tot € 50.000. Eén van de voorwaarden aan deze regeling is dat u minimaal 30% van uw omzet bent misgelopen vanwege de coronacrisis. 

Hoe vraagt u de Tegemoetkoming Vaste Lasten aan?

Het aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten verloopt via de website van de RVO. U heeft daarvoor nog ruim de tijd: de sluitingsdatum is 30 oktober 2020. 

Meer weten? 

Het aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken of heeft u cijfermateriaal nodig? Uw contactpersoon bij Vermetten | accountants en adviseurs kan u helpen bij het invullen van het formulier of bij het verstrekken van cijfers. Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.