Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Bernd Verdonk

Als klein jochie helpt Bernd Verdonk zijn vader Kees al zoveel mogelijk op het akkerbouwbedrijf. Na bij meerdere bedrijven gewerkt te hebben, stapt hij op zijn 20e bij zijn vader in de maatschap. Vijftien jaar later begeleidt Jeroen Klein van Vermetten | accountants en adviseurs de bedrijfsovername van vader op zoon. Een keukentafelgesprek met een enthousiaste akkerbouwer in het buitengebied van Ooltgensplaat.

“Ik woon hier nu met mijn vriendin Jacolien en we zijn nog flink aan het verbouwen.”, vertelt Bernd aan de keukentafel van zijn ouderlijk huis. “De begeleiding van de bedrijfsovername door Vermetten ging eigenlijk heel soepel. Binnen ons gezin wilde iedereen graag dat het akkerbouwbedrijf op een gezonde manier voortgezet zou worden. Ik ben erg trots dat dat gelukt is, want zelf vind ik het ook erg belangrijk dat mijn broer Ruben en zus Karen er ook een goed gevoel over hebben en er geen gedoe ontstaat. Dat zie je namelijk veel te vaak binnen families. Karen heeft wat minder met het bedrijf. Ruben neemt elk jaar een week vrij om met trekker en kieper aardappelen te rijden. Voor hem voelt dat als vakantie. Van het gezin was ik, geloof ik, de enige die al als 5-jarige aan mijn vaders bed stond om te vragen wat we die dag zouden gaan doen. Ik vind het een mooi vak en doe het graag.”

Eigen teelt en loonwerk

“Momenteel hebben we zo’n 19 hectare eigen grond, 34 ha reguliere pacht, 30 ha kortlopende pacht en we huren nog zo’n 50 hectare bij, verspreid over het eiland Goeree-Overflakkee. We werken met één man in vaste dienst, een zzp’er en gemiddeld zo’n acht uitzendkrachten tijdens de oogstpieken. De helft van ons inkomen halen we uit het telen van spruitkool, aardappelen, suikerbieten en soms ook uien. De andere helft komt voort uit loonwerk en arbeid voor andere boeren, die we helpen bij het planten, verzorgen en oogsten van hun producten.” 

Spruiten telen is topsport

“Spruiten telen is trouwens wel topsport. Het is een moeilijk gewas, dus alles moet precies goed gaan. Als je er even te weinig aandacht aan geeft, kan dat makkelijk ten koste van de kwaliteit gaan. De grootste vijand van de teelt zijn insecten. De eerste plantjes zijn nu alweer in de kas gezaaid en die gaan vanaf april tot en met mei het land op. Dan oogsten we vanaf begin augustus tot februari. We telen de spruitjes voor de vrije handel. Vroeger teelde mijn vader de aardappelen op contractbasis, maar ik wil vrij zijn. Het is wel onzekerder, maar als je er intensief mee bezig bent levert het wel meer op. Ik hoop dat meer mensen vrij gaan telen waardoor we meer marktwerking zullen krijgen.”

Een goede accountant levert geld op

“We zijn hier vlak na de watersnoodramp van 1953 terechtgekomen”, vertelt Kees, denkend aan vroeger. “Mijn ouders hadden een boerderij in Rilland-Bath, maar het huis werd weggespoeld. Gelukkig lag mijn moeder toen in het ziekenhuis, net bevallen van mijn oudste broer. Via een oom kwamen we hier op Flakkee terecht.”

Als akkerbouwer werkte Kees liever op het land dan dat hij zijn administratie deed. Daardoor was dit nogal chaotisch geworden. “Ik vond een accountant zonde van het geld”, legt hij uit. Bernd vult hem aan: “Toen Jeroen Klein ons een jaar of zes, zeven geleden kwam helpen had hij dan ook een flinke klus. Sindsdien komt hij elk kwartaal een hele dag om de btw in te boeken, correcties uit te voeren en om ons goed te adviseren. Hij heeft de overname perfect begeleid, is erg proactief en weet precies van welke regelingen we gebruik kunnen maken. Ondertussen is hij een goede vriend geworden en levert ons geld op in plaats van dat hij geld kost.”

Bent u ook toe aan een proactief accountantskantoor dat geld oplevert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.