Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Cees de Jong

Het is altijd hectisch op het melkveebedrijf van Cees de Jong en zijn vrouw Barbara. Met twee zoontjes van 3 en 4 jaar oud, de vijf halve dagen die Barbara als dierenarts werkt en Cees die zich inzet voor politiek en belangenverenigingen is het nooit saai. En toch weet het koppel ook nog een perfecte balans te vinden tussen een hoge melkproductie en de natuur.

In de gezellige keuken van de boerderij staat het vol met trofeeën van goed presterende melkkoeien. Cees verontschuldigt zich voor zijn vieze kleren door het bekappen van de koeiehoeven waarmee hij aan de keukentafel zit. Met een sprankeling in zijn ogen begint hij te vertellen over zijn melkveebedrijf. “We hebben 120 melkkoeien en 86 hectare grond. De koeien leveren zo’n 1,3 tot 1,4 miljoen liter melk per jaar en 20% van onze grond gebruiken we voor weidevogelbeheer. Daarvoor zetten we deze grond in het voorjaar onder water en laten we de grond eromheen met rust. Er groeien dan kruiden en andere gewassen waar de weidevogels een broedplaats vinden. Pas na het broedseizoen mogen de koeien daar weer komen. Hiermee creëren we een balans tussen hoge melkproductie en de natuur.”

Bedenken, lobbyen en implementeren

Die balans is momenteel niet terug te vinden in de relatie tussen de agrarische sector, de politiek en de maatschappij, vindt Cees, die al jarenlang actief is in diverse belangenverenigingen. “Vanuit de overheid worden - volgens de top-down-methode - allerlei regels en quota aan de agrarische sector opgelegd. Ze praten wel over onze sector, maar niet met onze sector, terwijl ondertussen ook het perspectief ontbreekt. Hierdoor is er een enorme dualiteit ontstaan, wat mij zeer doet. Daarom heb ik ooit een groep boeren uit de regio hier op de koffie laten komen en hebben we, samen met een aantal deskundigen en onderzoekers, een werkbaar plan ontwikkeld. Hiermee nemen wij zelf de verantwoordelijkheid over het landschapsbeheer en behalen we alsnog de doelstellingen van de overheid. Ondanks dat de politiek er in beginsel niet voor open stond is het nu toch volledig omarmd en geïmplementeerd, en staan we niet meer tegenover elkaar.” Met deze ervaring en de verschillende belangenverenigingen waar Cees zich voor inzet, heeft hij zich binnen het CDA verkiesbaar gesteld voor de Tweede Kamer. “Iemand moet ervoor zorgen dat er een brug geslagen wordt tussen de agrarische sector, de politiek en de maatschappij."

Wars van systemen

In hun bedrijfsvoering houden Cees en Barbara ook graag zelf de touwtjes in handen. “Er zijn allerlei adviseurs die zeggen dat je dit of dat moet doen. Maar wij houden niet zo van die schoolmeesterachtige raadgevers die volgens vaste systemen werken. Die zorgen voor afstand tussen de adviseur en de klant, terwijl het over relaties zou moeten gaan. Dat was ook wat we bij ons vorige accountantskantoor merkten, hoewel Jeroen Klein - de adviseur waarmee wij te doen hadden - wel erg bij ons paste. Toen hij de overstap maakte naar Vermetten zijn wij direct met hem meegegaan. De oprichter staat daar nog aan het roer en heeft zijn naam, en dus ook zijn normen en waarden aan het bedrijf gehangen. Het valt ons op dat ze korte lijnen hebben, ze proactief meedenken, goed geprijsd en hartstikke deskundig zijn. Ook hun slagkracht is ongeëvenaard, want als ik dan een keer een vraag heb, krijg ik binnen een paar minuten al een antwoord. Op deze manier helpt Vermetten ons om op een positieve manier de agrarische uitdagingen aan te gaan.”

Wilt u ook deskundig advies in uw belang om succes en plezier in het ondernemen te houden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze adviseurs.