Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Frans Molkenboer

Als oud-leerkracht maakte Frans Molkenboer ooit de overstap naar de specialistische zorgsector. Ondertussen biedt hij, samen met zo’n 100 zorgprofessionals, met Stichting De As hulp aan zo’n 500 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met autisme, en dat aantal groeit. Vanwege die groei verhuisde de stichting in augustus naar een groter kantoor in Goirle.

“Samen met collega-manager Frans van Angeren werkte ik al jarenlang voor een behandelcentrum voor autisme”, vertelt de enthousiaste Frans Molkenboer vanuit een vers behangen kamer in de nieuwe locatie. “Dit is de zorgsector waar wij allebei ons hart aan verloren hebben. Toch beseften we in 2014 dat het veranderende beleid van die organisatie niet meer bij onze visie paste. We besloten allebei om ons eigen pad te bewandelen en gingen op zoek naar een andere baan.”

Sluimerende droom

“De droom om ooit onze eigen visie in de praktijk te brengen stak echter telkens weer de kop op, dus waagden we, naast onze vaste baan, een voorzichtige sprong in het diepe. Drie jaar geleden ben ik daar full time mee aan de slag gegaan en Frans van Angeren sinds een half jaar. Als Stichting De As bieden wij passende autismezorg aan kinderen, jongeren en jong volwassenen in deze regio. Dat betekent dat we niet alles vanuit onze praktijk doen, maar juist veel bij de gezinnen thuis of op school zijn.”

Over autisme

Het fenomeen autisme is lastig te verwoorden, blijkt uit de uitleg van Frans. “Je kunt jezelf afvragen of autisme een stoornis is, of een andere manier van denken en beleven. Het is voor de mensen die ermee kampen in ieder geval lastig om overeind te blijven in deze snel veranderende maatschappij. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met contact leggen met andere mensen, of met plannen en organiseren. Vroeger viel je niet zo op met autisme. Dan deed je gewoon je werk en had de omgeving daar vrede mee. Tegenwoordig wordt er meer van mensen verwacht, ligt de druk veel hoger en zijn anderen niet meer zo tolerant naar mensen met bijzonder gedrag. Hierdoor komen de personen met autisme vanzelf naar boven drijven.”

Verbinding maken

“Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met autisme geholpen kunnen worden door echt verbinding met hen te maken. Dat is dan ook wat wij hier doen, maar dat gaat niet vanzelf. Je moet namelijk oprecht geïnteresseerd zijn in de cliënt. Daarmee kun je beetje bij beetje vertrouwen opwekken, en uiteindelijk creëer je verbinding met de persoon. Moet dat dan per se volgens een voorgeschreven therapievorm? Nee, zeker niet. Wij gaan bij nieuwe collega’s altijd op zoek naar hun eigen manier en hun eigen talent om de match te maken. Kan iemand goed gitaar spelen? Misschien is dat voor sommige cliënten dan wel de perfecte manier om die verbinding tot stand te brengen. Zo krijgt iedereen bij ons veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Het gaat namelijk maar om één ding: en dat is dat het met elke client goed gaat.”

“Sinds we drie jaar geleden Vermetten als accountantskantoor selecteerden zien we die aandacht ook bij hen terug. Ze bieden ons een fijne service zonder toeters en bellen, maar wel met een persoonsgerichte aanpak.”

Bent u als zorginstelling ook op zoek naar een accountantskantoor met een persoonsgerichte aanpak zonder toeters en bellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ervaar het zelf.