Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Ingrid Langen

Net zoals vele andere sectoren hebben ook de culturele centra in gemeenten het zwaar te verduren in deze bijzondere tijd. Normaal zorgen deze centra voor ontmoetingen en verbinding, maar momenteel ligt alles stil. Wat betekent dit voor de gemeenschap? Een gesprek met Ingrid Langen, directeur van Culturele Centra van Gilze en Rijen.

“Als cultureel centrum zijn wij vooral een gemeenschapshuis met een sociaalmaatschappelijke functie”, vertelt de bevlogen Ingrid in een lege ontmoetingszaal. “Door de gedeeltelijke lockdowns van dit jaar kunnen we deze belangrijke rol niet vervullen, en dat is heel zuur. Normaal komen mensen uit het dorp hier om elkaar te ontmoeten. We voeren maatschappelijke projecten uit om hen te laten samenkomen. Dat helpt mensen een beetje uit de eenzaamheid, en dat geldt niet alleen voor mensen van 80+, maar voor een veel grotere groep. Het verdriet achter de voordeuren is namelijk veel groter dan je denkt. Normaal zijn er ook activiteiten als dansen, bridgen, sjoelen, biljarten en workshops, of maken verenigingen gebruik van onze faciliteiten. Zo is er bijna ieder weekend wel een vereniging die de theaterzaal nodig heeft, maar nu ligt alles stil. We hebben daarom onlangs bij een groep mensen een klein aardigheidje thuisgebracht, om te laten merken dat zij ertoe doen. Toen kregen we ontroerende reacties van mensen die het fijn vinden dat er toch nog aan hen gedacht wordt.”

Efficiënte bedrijfsvoering

Met de culturele centra De Schakel in Gilze en De Boodschap in Rijen onder haar hoede maakt Ingrid dankbaar gebruik van haar ervaring als zelfstandig ondernemer. “Sinds 2008 werk ik als directeur voor De Boodschap in Rijen. Na vier jaar werd ik gevraagd om me ook tijdelijk over De Schakel in Gilze te ontfermen. Toen ik dat twee jaar had gedaan zag ik veel voordelen om de twee centra te laten fuseren. Als oud-ondernemer ben ik namelijk gewend om de zaken efficiënt en praktisch aan te pakken, en fuseren maakte een aantal zaken veel makkelijker. Zo is het slimmer en voordeliger om gezamenlijk in te kopen, wordt de administratie efficiënter uitgevoerd en kan het personeel onderling uitgeleend worden. Daarnaast konden de twee aparte besturen ook beperkt worden tot één.”

Ondersteuning in goede en slechte tijden

“Tijdens de eerste coronagolf ging één van onze administratief medewerkers met pensioen. Het was niet eenvoudig om iemand anders te vinden en dus vroegen we ons accountantskantoor Vermetten of zij tijdelijk bij konden springen. Nog diezelfde dag zijn er goede afspraken gemaakt en hebben zij deze taak voor een aantal uren per week op zich genomen. Dat was erg fijn. Maar omdat we slechts voor een klein deel gesubsidieerd worden, moeten we ook in deze tijd zelf onze broek ophouden. Gelukkig zijn we met de verschillende stichtingen altijd redelijk zuinig geweest, maar is het toch noodzakelijk om gebruik te maken van de beschikbare regelingen. Dan is het erg fijn om ruggespraak te houden met de specialisten van Vermetten, want er zijn zoveel wijzigingen. De rechtstreekse lijn met hen zorgt voor snelle reacties en goede ondersteuning. In de goede tijden vond ik dat al erg prettig, maar nu des te meer. Ondertussen hopen we dat we onze activiteiten weer snel op kunnen pakken en de gemeenschap opnieuw een fijne plek kunnen bieden. Dat is namelijk waar wij het voor doen.”

Kunt u in deze bijzondere tijd ook de ondersteuning van een betrokken en deskundig accountantskantoor gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.