Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Bedrijfsoverdracht in de agrarische sector? Let op deze aandachtspunten

Een bedrijfsoverdracht, bedrijfsopvolging of een bedrijfssplitsing is een ingewikkeld en bovenal persoonlijk proces. Zo kan de overdracht in de eerste plaats emotioneel beladen zijn. U heeft jarenlang gewerkt in uw bedrijf en hier uw ziel en zaligheid in gestoken. Als u het bedrijf aan een ander overdraagt – of dit nu aan uw familie of een onbekende is – dan kan dit een emotionele aangelegenheid zijn. U sluit een tijdperk af en u wilt dat de persoon na u met evenveel passie en toewijding het bedrijf zal leiden.

Sommige overnames falen omdat er niet tijdig is begonnen met een plan voor de overdracht. Het is bovendien belangrijk dat u de overdracht goed overdenkt en het traject tijdig in gang zet. Lees hier enkele aandachtspunten voor het overdragen van uw boerenbedrijf.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een bedrijfsoverdracht begint met een gedegen voorbereiding die ongeveer drie tot vijf jaar voor de overdracht wordt ingezet. Er dient geïnventariseerd te worden wat er nodig is om het bedrijf goed over te kunnen dragen; zowel financieel als fiscaal, maar ook de registratie bij RVO en uw leveranciers.

Laat u adviseren over de financiën

Laat u in een vroegtijdig stadium goed adviseren over uw financiële situatie. Betrek een adviseur of financieel expert en breng samen uw huidige situatie in kaart. Wat is uw bedrijf waard, wat heeft u aan vermogen opgebouwd, binnen of buiten het bedrijf? Denk ook alvast na over uw toekomstige inkomensbehoefte, zodat u weet wat u na de bedrijfsoverdracht overhoudt. De adviseur zal u gedurende het gehele traject adviseren en begeleiden: met al uw vragen kunt u bij hem of haar terecht.

Openheid

In de agrarische sector worden veel bedrijven overgedragen van ouders naar kind. Zeker in de huidige maatschappij is het dan belangrijk om vooraf duidelijkheid te creëren. Nadat u in beeld heeft hoe u de opvolging vorm wilt geven is het raadzaam om gezinsleden te informeren over de overdracht.

Het gaat vaak om veel (eigen) vermogen dat u specifiek aan een kind overdraagt. Door de voorwaarden en de voor- en nadelen voor de opvolger vooraf te bespreken, voorkomt het achteraf discussie.

Laat los

Mogelijk bent u de onderneming tientallen jaren geleden alleen begonnen of overgenomen van uw ouders en heeft u het uit laten groeien tot een mooi en financieel gezond bedrijf. Heeft u het bedrijf overgedragen, dan is het verstandig om de nieuwe eigenaar de ruimte te geven. Maak daarom duidelijke afspraken met de opvolger over uw rol binnen het bedrijf.

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs

Vermetten | accountants en adviseurs heeft jarenlange ervaring in de agrarische sector: wij adviseren agrariërs op tal van vlakken, zoals subsidies, fiscale regelingen, accountancy en bedrijfsoverdrachten. Onze Agro bedrijfsadviseurs zijn afkomstig uit de agrarische sector en weten daardoor exact wat er bij u speelt. Zo begrijpen zij als geen ander dat de bedrijfsoverdracht een ingewikkelde en persoonlijke aangelegenheid kan zijn. Onze adviseurs beschikken over de kennis en kunde om u en uw bedrijfsovernametraject op een goede manier te begeleiden.