Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Boeren sjoemelen met registratie koeien en kalveren

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maakte onlangs bekend dat boeren op grote schaal frauderen. Mogelijk duizenden bedrijven schrijven kalveren van de ene koe toe aan een andere koe. Dankzij deze onjuiste registratie kunnen boeren meer melkkoeien houden dan wettelijk is toegestaan. De frauduleuze praktijken kwamen aan het licht nadat er in 2017 meer meerlingen per koe werden geboren dan in andere jaren. Gewoonlijk is 3 tot 5 procent van de kalveren een meerling. In 2017 was dit bij 5 tot 10 procent van de kalveren het geval.

De voordelen van het frauderen

Het voordeel van het registreren van meerlingen bij één koe, is dat een deel van de jonge koeien langer als vaars geregistreerd staat. Vaarzen zijn jongvolwassen koeien die nog niet gekalfd hebben – zij tellen als een halve eenheid mee in de regels voor de fosfaatreductie. Als een vaars eenmaal heeft gekalfd, gaat zij melk geven en moet zij als melkkoe worden geregistreerd. Melkkoeien tellen als volledige 'eenheid' mee in de fosfaatregeling.

Fraude en fosfaatreductie

Het nieuws over het sjoemelen komt op dezelfde dag als het nieuws rondom de fosfaatreductie. Uit recente cijfers van het CBS blijkt namelijk dat het fosfaatreductieplan zoden aan de dijk heeft gezet: de fosfaatproductie in dierlijke mest is voor het eerst in drie jaar binnen de EU-normen gebleven. Minister Schouten heeft wel aangegeven dat Nederland ook zonder de gepleegde fraude nog onder het Europese fosfaatreductieplafond blijft, maar ze vindt dat de fraude de goede Nederlandse resultaten overschaduwen.

Meer informatie? 

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Of wilt u weten wat de frauduleuze praktijken voor gevolgen hebben? Neem in deze gevallen contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Onze bedrijfsadviseurs hebben veel kennis van het agrarische bedrijf en kunnen u informeren over de fosfaatreductie en de recente fraudemeldingen. Neem vrijblijvend contact op en met onze agrarische bedrijfsadviseurs.

Bron: NOS