Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Branchenieuws

Convenant en AMvB dierwaardige veehouderij

Betrokken partijen uit de agrarische sector, markt- en ketenpartijen, maatschappelijke organisaties, de wetenschap en de overheid hebben afspraken gemaakt om stappen te zetten naar een toekomstbestendige, nog meer dierwaardige veehouderij in 2040. De aanpak hiertoe bestaat uit twee onderdelen die onderling samenhangen, namelijk een gezamenlijke set afspraken in het convenant ‘stappen naar een dierwaardige veehouderij’ en een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) dierwaardige veehouderij. Daar waar de AMvB de regels beschrijft die op een bepaald moment in werking zullen treden, bevat het convenant afspraken over de zaken die nodig zijn om die regels daadwerkelijk in werking te kunnen laten treden.

Convenant dierwaardige veehouderij

In het convenant is opgenomen dat stappen naar dierwaardige veehouderij inspanningen vergen in het hele voedselsysteem waar veehouders, ketenpartijen, overheden, maatschappelijke organisaties en consumenten onderdeel van uitmaken. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Boeren kunnen deze omslag niet direct en vooral niet alléén maken. Daarom is in het convenant afgesproken dat ook supermarkten, verwerkers en andere marktpartijen hun verantwoordelijkheid nemen. Producten moeten worden afgenomen tegen een eerlijke prijs, zodat boeren ook bij hogere kosten een redelijk inkomen kunnen verdienen.

AMvB dierwaardige veehouderij 2040

In een ontwerp-AMvB wordt voor de langere termijn in regelgeving vastgelegd wat wordt verstaan onder het dierwaardig houden van deze dieren en aan welke regels en per wanneer de veehouders daaraan moeten voldoen. De basis voor deze regels is de beschikbare wetenschappelijke kennis over de gedragsbehoeften van deze diersoorten. In de ontwerp-AMvB zijn ook regels opgenomen over het stoppen met nog toegestane lichamelijke ingrepen aan dieren die samenhangen met de wijze waarop de dieren worden gehouden, met uitzondering van ingrepen die vanuit diergeneeskundige noodzaak worden verricht.

Internetconsultatie ontwerp-AMvB

De ontwerp-AMvB ligt tot en met 5 augustus 2025 ter consultatie. Eenieder kan gedurende deze periode zijn/haar zienswijze indienen.

Ook interessant