Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Advisory blog

Duurzaamheidsadvies zonder gedoe, hoe doen we dat?

Een ondernemer anno 2024 heeft veel uitdagingen: technologische ontwikkelingen zoals AI, een krappe arbeidsmarkt, maar zeker ook alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Bij onze klanten zien we verschillende drijfveren terugkomen waarom zij gestart zijn met het verankeren van duurzaamheid in hun organisatie. In deze blog behandelen we deze drijfveren en beantwoorden we de vraag: ‘Waarom zou ik me focussen op duurzaamheid?’

 

Intrinsieke motivatie

Eén van de drijfveren om duurzaamheid te integreren in uw bedrijfsstrategie is intrinsieke motivatie. U wilt het écht anders doen. Duurzaam ondernemen is voor u dan ook een voorwaarde. Vermetten helpt u in dit geval om uw duurzaamheidsbeleid op te stellen en dit ook op een correcte wijze te communiceren, zowel intern als extern. De juiste certificering en/of het juiste keurmerk kan het duurzaamheidsbeleid passend versterken. Een voorbeeld hiervan is het BCORP-certificaat, en certificaat dat Vermetten zelf ook aan het behalen is.

 

Wet- en regelgeving

Een andere reden om te starten met duurzaamheid binnen uw onderneming is door belangrijke wet- en regelgeving. Erg relevant op dit moment is de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze Europese wetgeving komt voort uit de zogenaamde Green Deal. De richtlijnen om aan de CSRD te voldoen zijn vastgelegd in de ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Wat houdt de CSRD in? Grote ondernemingen in Nederland moeten verplicht over 2025 een duurzaamheidsverslag uitbrengen wat voldoet aan de eisen van ESRS. Klanten van Vermetten voldoen grotendeels niet aan de CSRD. Echter betekent dat, zoals reeds beschreven, niet dat u er geen last van gaat krijgen.

Grote bedrijven 'vragen' hun MKB-leveranciers massaal om hulp. Zonder de data van het MKB kunnen de grote bedrijven niet voldoen aan de CSRD met alle gevolgen van dien. Onder andere de gemeente Tilburg heeft haar zorgen uitgesproken over het mogelijk uitsluiten van het MKB in de internationale supply chain, indien zij niet kunnen voldoen aan de data-eisen van de grote ondernemingen. Bij Vermetten kunnen onze klanten terecht voor alle datavragen gerelateerd aan deze wet- en regelgeving.

 

Talenten behouden en aantrekken

Het behouden en aantrekken van talenten kan een belangrijke drijfveer zijn om duurzaam te ondernemen. U heeft duurzaamheid hoog op uw prioriteitenlijst omdat u de talenten wilt behouden die het verschil maken voor uw organisatie. Meer en meer (jonge) mensen zijn namelijk geneigd te vertrekken bij de organisatie als de waarden van het bedrijf niet matchen met hun eigen waarden. De nieuwe generatie stelt andere eisen aan de werkgever dan vroeger. Dit komt onder meer door de krappe arbeidsmarkt, maar zeker ook door de enorme hoeveelheid aandacht op de hogescholen en universiteiten voor dit onderwerp. Tijdens sollicitatiegesprekken wordt steeds vaker de vraag gesteld: “Wat zijn de duurzaamheidsinitiatieven van u als werkgever?”

 

Druk vanuit de keten

De laatste reden om duurzaamheid mee te nemen in uw ondernemerschap, is heel simpel: euro’s. Producten met een duurzaam karakter zijn duurder, vaak omdat het proces om het product te maken duurder is, maar hier speelt ook zeker een stukje merkbeleving mee. De druk vanuit de keten is een negatieve prikkel, maar zorgt wellicht wel voor de meeste reuring. De klant vraagt immers om te verduurzamen en u als ondernemer vindt klanttevredenheid erg belangrijk. Met name transportondernemingen ervaren veel druk vanuit de keten omdat zij het CO2 reductieplan van hun klant mogen uitvoeren. Boeren ervaren een positieve stimulans wanneer ze door hun afnemer meer betaald krijgen voor het voldoen aan hun specifieke kenmerken.

 

Financiële prikkel

Uit onderzoek blijkt dat de waarde van ondernemingen die duurzaamheid hebben ingebed in hun strategie, aanmerkelijk hoger is dan ondernemingen die dit niet hebben gedaan. Bij een verkoop wordt er simpelweg meer betaald voor meer duurzame ondernemingen. Verder zijn ook financieringen voor duurzame ondernemers eenvoudiger en goedkoper te realiseren. Duurzaamheid is een steeds belangrijker element in het creëren van waarde.

 

Waar kan Vermetten u als ondernemer bij helpen?

Vermetten helpt u als ondernemer in uw duurzaamheidsreis, zonder gedoe. Denk hierbij aan:

  • Het opstellen en uitbrengen van een CSRD-verslag;
  • Het opstellen en uitbrengen van een duurzaamheidsbeleid;
  • Begeleiding bij uw BCORP-certificeringstraject;
  • Het behoudt van talenten door de waarden scherp te formuleren, te verankeren in de strategie en transparant te zijn over de duurzaamheidsambities, inclusief bijbehorende voortgang;
  • Begeleiding in het aantrekken van financieringen en eventuele verkoop van uw onderneming.

 

Vermetten is dé kennispartner voor het MKB in Brabant op het gebied van duurzaamheid. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Stephan Mourits, onze adviseur duurzaamheid.

Meer weten over dit onderwerp

Liever iemand persoonlijk spreken?

Stephan Mourits
Adviseur duurzaamheid