Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Gerard van Dis

Traditiegetrouw gaat het agrarische bedrijf na verloop van tijd over naar de jongere generatie. Zo neemt Gerard van Dis sinds 2017 stap voor stap de activiteiten over van zijn vader Jan en oom Anton. Hierbij zorgt Jeroen Klein van Vermetten | accountants en adviseurs met zijn specifieke kennis en begeleiding voor mooie oplossingen die voor alle betrokkenen goed zijn. 

In het buitengebied van Achthuizen, op het eiland Goeree-Overflakkee, wordt het ouderlijk huis van de broers Jan en Anton van Dis verbouwd. Gerard, de jongste aandeelhouder binnen het maatschap moderniseert het huis om er vervolgens zelf te gaan wonen. Terwijl Gerard aandachtig luistert, vertellen Jan en Anton in de nieuwe open keuken hoe hun familie hier ooit terechtkwam. “Onze overgrootvader kwam uit het Brabantse Dinteloord, hier aan de andere kant van het water. Net zoals zijn ouders wilde hij ook boeren en vond hier op het eiland ruimte voor een gemengd bedrijf. Later begonnen ook zijn zoons hier op het eiland allemaal een boerderij. Onze vader Gerard startte een akkerbouwbedrijf met wat vee, waaronder één koe voor eigen gebruik.” 

De eerste trekker 

“Toen wij nog klein waren kocht hij zijn eerste trekker. Hierdoor kon hij met minder knechten af, en zo verliet het laatste vaste personeelslid eind jaren zestig de boerderij. Heel de buurt sprak ervan en zei dat onze vader het nooit alleen af zou kunnen, maar toch heeft hij alleen tijdens de piekperiodes hulp in hoeven schakelen van loonbedrijven en de Agrarische Bedrijfsverzorging. Dat bespaarde hem veel geld. Naast de opvoeding van ons en onze twee zussen deed onze moeder de boekhouding. Ondanks haar zware reuma hield ze toch alles op de rit.” 

Vertrouwen van vader 

“Toen wij klaar waren met de landbouwschool stapten wij ook in het maatschap. Wij hadden allerlei nieuwe ideeën en onze vader liet ons daarin vrij. Zo begonnen wij loonwerk voor andere boeren te doen. Onze ome Wim uit Oude-Tonge was onze eerste klant. We deden van alles, maar droge mest strooien het meest. In 1983 kochten we een gebruikte combine om graan te oogsten. ‘Daar gaan ze weer’, dacht onze vader. Hij gaf ons altijd een jaar de tijd om iets nieuws te ondernemen. Nadat we de machine helemaal uit elkaar gehaald hadden was de eerste keer dorsen wel een echt hoogtepunt.” 

Uitdagingen bij ondernemen 

“We hebben veel bewondering hoe onze ouders het bedrijf in de benen hebben gehouden, maar ook dat ze het los konden laten. Wij kregen echt het vertrouwen. Pa was totdat hij bijna 85 was onze vaste chauffeur op de trekker. Hij reed de aardappels en bieten van het land naar de schuur. Die bevlogenheid is zo mooi! Ondanks alle bedrijfsrisico’s bleef hij enorm gedreven. Het ondernemen wordt ons nu wel moeilijk gemaakt. Telkens als we iets speling hebben worden de regels alweer aangescherpt. Ook merken we dat de klimaatrisico’s groter worden. Akkerbouw is soms een gevecht met de natuur.” 

Toekomstperspectief 

Hoe ziet de jonge Gerard zijn toekomst als akkerbouwer? “In Nederland heb je nog kansen als jij je als boer goed kunt aanpassen. De gebruikelijke gewassen met een lage kostprijs komen bijvoorbeeld  steeds vaker uit het buitenland. In het verleden hebben we ook wel tuinbonen en teunisbloemen verbouwd, maar dat viel niet mee. Aan biologische akkerbouw denken we nu nog niet. Dat is nog niet rendabel genoeg. Momenteel verbouwen we nog aardappels, uien, sperziebonen, suikerbieten en tarwe, maar ik verwacht dat de toekomst ligt in pootgoed, kwalitatief hoogwaardige gewassen, zaaizaden en eiwithoudende gewassen voor vleesvervangers. Dan gaat het niet meer om massa, maar om goede gezonde producten.” 

Specifieke kennis voor begeleiding bedrijfsovername 

“Tijdens een koffiepauze bij een van de boeren waarmee we samenwerken, stapte Jeroen Klein daar ineens binnen. Wij waren op zoek naar een ander accountantskantoor en kwamen zo met hem in aanraking. Nadat hij een keer bij ons kwam praten zijn we naar Vermetten overgestapt. Het persoonlijke contact en zijn specifieke kennis en ervaring sprak ons aan. Hij heeft duidelijk een goede binding met de agrarische sector. Hij rijdt zelfs wel eens een rondje mee op de trekker. Dat hadden we nog nooit eerder meegemaakt! Jeroen is erg geïnteresseerd en staat met zijn voeten in de klei en kent beide kanten. Ik zit sinds 2017 in het maatschap en stap voor stap wordt mijn aandeel groter. Jeroen helpt ons daarbij, want met specifieke kennis om de bedrijfsovername van een agrarisch bedrijf te begeleiden draagt Vermetten oplossingen aan die voor alle betrokkenen goed zijn.” 

Is er in uw familiebedrijf ook sprake van toekomstige bedrijfsopvolging? En heeft u ook behoefte aan oplossingen die voor alle betrokkenen goed zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.