Samen met haar team van iMindU helpt Marie-José van Hoof expats, of kinderen van expats, met uiteenlopende psychische problemen. Dat er aan het oprichten en opbouwen van een eigen zorgpraktijk zo veel haken en ogen zaten, dat had zij niet verwacht. Gelukkig kan Marie-José op haar beurt op de hulp van Vermetten | accountants en adviseurs vertrouwen.
“Ik kom van oorsprong uit het Brabantse Bakel, waar mijn vader een bouwbedrijf had”, vertelt Marie-José in haar huiselijk ingerichte praktijkruimte in Leiden. “Maar toen ik in Leiden geneeskunde, en later ook orthopedagogiek ging studeren, voelde ik me hier al snel thuis. Met wat tussenstops over de hele wereld kwam ik hier enkele jaren later weer terug. Leiden past me heel goed.”
Huiselijke sfeer
Marie-José komt uit een echte ondernemersfamilie. Gedurende haar carrière in met name de sociale psychiatrie bij verschillende zorgverleners kreeg zij daarom steeds meer de behoefte om een eigen praktijk te starten. Voorzichtig deed zij dat naast haar volledige baan, totdat Marie-José in 2018 besloot volledig zelfstandig te worden. “Ik ging op zoek naar een praktijkruimte, maar dat was geen makkelijke opgave. Totdat ik hier op het Rapenburg – dé gracht van Leiden - een verdieping aangeboden kreeg. Dat leek me veel te veel van het goede, maar toen ik er eenmaal binnenstapte was ik meteen verkocht. De sfeer was perfect, mede door het hoge plafond, de hoge ramen en die grote boekenkast. Met deze huiselijke omgeving hebben we de helft al gewonnen.”
Verhalen vanuit de hele wereld
Met expats en kinderen van expats als doelgroep is het team van iMindU opgebouwd uit Nederlandse én buitenlandse professionals. Engels en Nederlands zijn dan ook de voertalen in de praktijk. “Van onze patiënten horen we verhalen vanuit de hele wereld. De culturele context van de psychische problemen die mensen ervaren loopt uiteen, maar er is één gemene deler: onverwerkt trauma of verlies. Voor psychische problemen, zoals angst, depressie, dwangstoornis, maar ook voor een eetstoornis, autisme of adhd zetten we in op zelfbeeldversterking en symptoomreductie. We hanteren diverse technieken om de klachten te verhelpen of te verminderen. Medicatie proberen we zoveel mogelijk te voorkomen maar zetten we wel in als dat nodig lijkt. Het is mooi om te zien dat de patiënten na onze behandeling weer perspectief zien en hun leven oppakken.”
Tijdens de coronamaatregelen heeft Marie-José haar methodiek aan moeten passen. “Met de patiënt op afstand hebben we geleerd om meer gebruik te maken van e-health modules en ook online te behandelen, soms letterlijk in het verre buitenland. Met een speciale EMDR-app en beeldbellen voeren we trauma- en andere behandelingen uit. Na afloop gaat de patiënt zo mogelijk zwemmen of sporten, waardoor de behandeling beter lijkt te landen.”
Heisa met regelgeving
iMindU bleek sinds de oprichting een gat in de markt, maar dat was niet meteen in de cijfers terug te zien. “We hebben eerst gekozen voor het realiseren van kwaliteit en om tijd te investeren in patiënten. Zodoende zijn we niet meteen contracten met gemeenten aangegaan. Het organiseren van persoonsgebonden budgetten bij de gemeente levert ouders echter veel heisa op waarvan wij ook het nodige merken. De behandeling van volwassen patiënten wordt door de zorgverzekeraar pas aan het einde van de behandeling of na een jaar uitgekeerd. Behandelingen moeten we daardoor vaak een jaar lang voorfinancieren, tenzij we de patiënt deze zelf laten betalen. Dat kunnen veel mensen echter niet. Internationale verzekeringen hebben weer hun eigen regels. Soms zijn we afhankelijk van een trust om betaald te krijgen. Al deze zaken heb ik met vallen en opstaan moeten leren. Maar ‘kan niet’ bestaat niet, dus alles wat ik niet weet zoek ik uit of vraag ik na. Zo ben ik opgevoed.”
Brabantse mentaliteit
“Zodoende worden we ook goed geholpen door Vermetten | accountants en adviseurs. Mijn vader deed al sinds de jaren ’90 zaken met hen. Toen hij in 2013 overleed hebben de mensen van Vermetten mijn broer en mij geholpen met de fiscaal-financiële en bedrijfskundige overdracht van het bedrijf. Erik Klomp kende alle ins en outs van het bedrijf en zodoende ging dat heel soepel. Sindsdien zorgt mijn broer voor de aansturing en ben ik als mede-eigenaar kritisch op de cijfers en de plannen.”
“Later heeft Sandy Hermens met haar team van HR-professionals voor mijn praktijk de personeelszaken gestructureerd. Ze hielpen ons met personeelsgesprekken, verzuimbegeleiding en een personeelshandboek. Ons vertrouwen in Vermetten is groot. De gemoedelijke Brabantse mentaliteit van ‘geen woorden, maar daden’ en ‘zonder gedoe’ spreekt ons erg aan. Daarnaast is er in het team weinig verloop en is het heel plezierig samenwerken.”
Wilt u ook vertrouwen op deskundige en betrokken accountants en HR-professionals? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze adviseurs.