Om tegenwoordig als melkveehouder brood op de plank te hebben kom je er niet alleen met hard werken. Ondernemerschap en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Sparren met een vertrouwde accountant helpt hierbij. Melkveehouder Dries Adams uit Luyksgestel weet er alles van.
“Mijn schoonvader Antoon Buijs kwam hier in 1966 vanwege de ruilverkaveling”, vertelt Dries aan de keukentafel, terwijl hij aan zes boterhammen met gebakken ei begint. “In 1977 schakelde de familie over van een gemengd bedrijf naar een melkveebedrijf met enkele tientallen koeien. Mijn vrouw Angela en ik zijn in 2006 in de maatschap gestapt, terwijl ik tot eind 2013 ook nog als vertegenwoordiger bij een leverancier van stalinrichtingen bleef werken. Angela werkt nu nog steeds twee dagen per week in de zorg.”
Rustige groei door eigen opfok
“Naast de oude stal uit 1974 hebben we in 2011 een nieuwe stal gebouwd. Deze moest flink groter worden, zodat we met eigen opfok konden doorgroeien tot zo’n 200 koeien. Helaas werd er in de tussentijd een maximum gesteld aan de hoeveelheid vee die we mochten houden. Nu hebben we ca. 180 koeien en zo’n 100 tot 120 stuks jongvee en produceren we rond de 1,6 tot 1,7 miljoen liter melk. In 2014 hebben we het bedrijf volledig overgenomen, omdat Antoon het rustiger aan moest gaan doen vanwege zijn rug. Met zijn rugklachten als voorbeeld heb ik me aangeleerd om bij het zware werk vaker machines te gebruiken. Antoon helpt mij nog dagelijks een paar uur, want boer zijn is een manier van leven. Om zichzelf lichamelijk wat te sparen wonen Antoon en mijn schoonmoeder Wilma niet meer bij de boerderij, maar in het dorp. Anders zou hij namelijk vaker in de verleiding komen om op de boerderij te helpen.”
Uitdagende toekomst
Volgens Dries is het vooruitzicht van melkveehouderijen niet zo rooskleurig. “Ik denk dat de toekomst heel moeilijk wordt. Wij melkveehouders worden bijvoorbeeld afgerekend op het stikstofprobleem, waardoor boeren onteigend worden of gestimuleerd worden om te stoppen. Maar als wij al de veroorzaker van dat probleem zouden zijn, dan denk ik dat dat probleem zich vanzelf wel oplost. Door de vergrijzing stopt de oudere generatie er toch al mee, en de jongere generatie heeft geen vertrouwen in de politiek, dus die begint niet eens.”
Investeren voor later
Om een boterham te verdienen en hun toekomst veilig te stellen hebben Dries en Angela ook in andere zaken geïnvesteerd. “Het dak van onze stal hebben we vol laten leggen met zo’n 750 zonnepanelen en onlangs hebben we in de buurt grond gekocht. Om zulke grote beslissingen te kunnen nemen overleggen we altijd eerst met Alex Schellekens van Vermetten | accountants en adviseurs. We hebben een goede klik met hem. Hij is lekker gewoon, erg betrokken en een goede sparringpartner.”
Bent u ook op zoek naar een deskundige en betrokken sparringpartner die u helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.