Het runnen van een melkveehouderij betekent ook meebewegen met de omstandigheden. Dat hebben Ron en Renske van Puijenbroek uit Moergestel wel geleerd. Het is voor hen een uitdaging om de balans te vinden tussen goede inkomsten en puurheid, maar met de adviezen van Vermetten gaat het jonge stel die uitdaging graag aan.
“Ik vind niks mooiers dan om die koeien zo te zien grazen”, zegt Ron glunderend bij het betreden van de wei. Zijn dieren staan te genieten van het jonge voorjaarsgras. Terug in het woonhuis van de boerderij is zijn vrouw Renske druk bezig met hun drie kleine kinderen. De jongste is net twee weken oud. “Ons bedrijf is overgegaan van opa naar vader naar zoon”, vertelt Ron met een beker koffie en een boterham in de hand. “Mijn opa en oma hadden een boerderij met gemengd vee in Biest-Houtakker, maar moesten verhuizen naar Hilvarenbeek. Later, in 1976, verhuisden mijn ouders met hun boerderij binnen Hilvarenbeek, waar zij zich uitsluitend op melkvee richtten. Totdat de provincie in 2010 hun grond wilde overnemen voor de ontwikkeling van natuur. In de overgangsperiode die tot 2015 duurde hebben we deze boerderij van familie overgenomen en vernieuwd. Mijn oudere broer Paul zou normaal gesproken het bedrijf overnemen, maar die kwam via zijn relatie in het buitenland terecht. Hij werkt nu op een groot melkveebedrijf in Amerika. Ik wilde liever hier in de regio blijven en zit nu nog met mijn ouders in een maatschap.”
Voordelen van weidegang
“In 2020 zijn we gestart met deelweidegang en sinds 27 maart van dit jaar met volledige weidegang. Het buiten zijn en bewegen is beter voor het welzijn van de dieren en goed voor het opdrogen van de stal. Zoals de meeste boeren doen, maaiden we voorheen al het gras af om het in te kuilen om jaarrond stabiel geconserveerd gras te voeren. Juist dat voorjaarsgras zit boordevol hoge kwaliteit voedingsstoffen. Nu grazen de koeien het grotendeels zelf af en krijgen daarnaast nog wat vers gras bijgevoerd in de stal. Daardoor besparen we op krachtvoer. Het betekent wel dat het nog meer op ons vakmanschap aankomt en dat is niet altijd makkelijk met onze beperkte hoeveelheid grond. Maar ik vind het totaalplaatje belangrijker dan de individuele onderdelen, dus die extra moeite heb ik er wel voor over. Daarbij krijgen we door de weidegang anderhalve cent per liter weidepremie extra op de melkprijs.”
De kunst van meebewegen
“We zitten hier met 29 hectare eigen grond en pachten op verschillende plekken in de buurt nog extra grond voor onze 200 melkkoeien. Onze 130 stuks jongvee wordt grotendeels ergens anders grootgebracht. Het is de bedoeling dat we die op termijn hier thuis kunnen laten staan. Maar nu hebben we daar nog geen ruimte voor. Daarvoor moeten we onze tweede stal eerst nog inrichten.”
Net als andere melkveehouders hebben ook Ron en Renske last van alle regels en beperkingen. “Het is de kunst om mee te bewegen en er niet te veel tegenin te gaan”, stelt Ron. “Ja, we willen graag laten zien dat we het binnen de regels ook goed kunnen doen”, vult Renske hem aan. “We merken dat consumenten ook kritischer worden, en daarom proberen we de balans te vinden tussen voldoende hoge inkomsten en een robuuste en duurzame manier van vee houden. Dat betekent ook dat we bij belangrijke beslissingen overleggen met Alex Schellekens van Vermetten uit Diessen. We hebben een korte lijn met hem en kunnen altijd direct met hem contact opnemen. Zonder flauwekul ondersteunt hij ons bij het ondernemen. Er verandert zoveel in de sector, dan is het fijn dat er iemand regelmatig met ons meekijkt.”
Wilt u ook zonder flauwekul ondersteund worden door een deskundige sparringpartner die u helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.