Het begon in 2007 met een particulier initiatief van twee bevlogen oprichters waar kinderen met problemen op de boerderij konden spelen en tot rust komen. Ondertussen is de Bredase stichting Villa Boerebont uitgegroeid tot een professionele zorgorganisatie voor jongeren met 9 locaties in de regio. Zij kunnen er veilig wonen, krijgen er begeleiding en een zinvolle daginvulling. Een gesprek met directeur Evelien Vermeij.
“Toen ik in 2012 bij Villa Boerebont kwam werken, was dat om de persoonlijke begeleiders te coördineren“, vertelt Evelien vanuit de hoofdlocatie in Breda. “Daarvoor had ik bij justitie en binnen de jeugdzorg gewerkt. Door de regeltjes en protocollen voelde ik me daar steeds minder thuis. De deuren gingen voor de jongeren juist dicht, in plaats van dat er oog voor hen was. Hier is dat precies andersom. Bij Villa Boerebont gaan we op zoek naar de intrinsieke motivatie en kwaliteiten van de jongere en zoeken we steeds weer naar nieuwe manieren om de doelgroep te helpen. Dat is niet altijd makkelijk, maar we streven ernaar om jongeren met psychische of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of een combinatie hiervan zoveel mogelijk zelfredzaam te laten worden.”
Stap voor stap naar zelfredzaamheid
“Op onze zorgboerderij in Breda wordt 24/7 begeleiding geboden aan jongeren tussen de 17 en 27 jaar. Dit is de plek waar de meeste bewoners starten. Wanneer ze minder begeleiding nodig hebben en ook naar de dagbesteding, school of werk gaan, kunnen ze in één van onze andere locaties wonen. Speciaal voor jongeren en jongvolwassenen met een verslavingsprobleem hebben we in Breda een locatie voor beschermd wonen. Na een klinische opname bieden wij voor hen een passend vervolgtraject, waardoor er minder kans is op terugval. Daar kunnen ze aan hun herstel werken om vervolgens weer met vertrouwen terug te keren in de maatschappij. Ze hebben trouwens nog wel vaak een financiële uitdaging, want vaak hebben zij geen of nog geen inkomen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen nieuw identiteitsbewijs aanvragen, en lopen ze vast bij alle vervolgstappen om hun leven weer op de rit te krijgen. Omdat wij als stichting dit geld niet mogen verstrekken, zijn we hiervoor afhankelijk van donaties, die gedaan kunnen worden via onze website.”
Activering & dagbesteding
“Iedereen kan iets, zelfs als je in de problemen zit. Daarom willen we alle bewoners en deelnemers aan één van onze activiteiten van De Moerbei laten deelnemen. Op onze oorspronkelijke boerderij is dagelijks een groep mensen aan het werk om de dieren te verzorgen en op het land te werken. Door een horecateam wordt er dagelijks een lunch verzorgd voor alle deelnemers en personeel van De Moerbei. In de fietsenwerkplaats knappen de deelnemers oude fietsen op of toveren ze fietsen om tot hippe designfietsen, waar we supertrots op zijn. Ook hebben we een werkplaats waar van hout allerlei mooie dingen gemaakt worden, zoals meubels, kinderkeukentjes of woonaccessoires. Door deze producten te verkopen voelen de deelnemers dat ze er echt toe doen, en dat is voor elk mens belangrijk.”
Maatschappelijke projecten
Om iets voor de maatschappij te betekenen werken de bewoners en deelnemers van Villa Boerebont ook regelmatig aan externe projecten. “In opdracht van de gemeente Breda heeft onze houtwerkplaats voor het PUKplein - een speelpleintje in de oude Philipswijk - speeltoestellen en een overkapping gemaakt. Dit is om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen, iets wat natuurlijk perfect bij ons past.”
“Wat ook perfect bij ons past is de dienstverlening van Vermetten | accountants en adviseurs. Toen we zo’n vijf jaar geleden verplicht werden om een jaarverantwoording door een accountant aan te leveren werden we door ons administratiekantoor aan Vermetten voorgesteld. Het voelde meteen heel prettig. Ze staan altijd voor ons klaar, hebben bewezen erg kundig en zorgvuldig te zijn, en denken goed met ons mee.”
Bent u voor uw zorginstelling ook op zoek naar een accountantskantoor dat goed met u meedenkt en altijd voor u klaar staat? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.