Ondernemers moeten soms drastische veranderingen doorvoeren om hun hoofd boven water te houden. Dat was ook zo bij melkveehouders Frens en Wendy van Oirschot uit Boxtel. Na een paar moeilijke beslissingen, flinke uitdagingen en moedige acties werd hun aanpak uiteindelijk beloond.
“Tien jaar nadat we de melkveehouderij van mijn ouders hadden overgenomen draaide het vliegwiel nog steeds niet lekker”, vertelt Frens van Oirschot aan de keukentafel. Net als zijn vrouw Wendy hield hij er in die tijd ook nog een fulltimebaan op na. “Met de 100 koeien die we in die tijd hadden kregen we het financieel niet rond. Als melkveehouder ben je afhankelijk van de lage melkprijs en moet je ook nog eens voldoen aan allerlei regelgeving. We hadden er al een tijd lang geen plezier meer in, en daarom vroeg ik me af of ik nog wel boer wilde blijven. Er moest iets veranderen, maar wat wisten we toen nog niet.”
Het jaar van de waarheid
Het stel besloot dat 2018 het jaar van de waarheid moest worden. Zouden ze met het bedrijf doorgaan, of iets anders gaan doen? “We hielden alle opties open, waarbij we in maart van dat jaar door onze veevoeradviseur getipt werden over het houden van waterbuffels”, aldus Frens. “Ondanks dat me dat in het begin niets leek hebben we ons er toen toch goed in verdiept. Ook zijn we in gesprek gegaan met een melkfabriek die ons de zekerheid van afname kon geven met een vaste literprijs voor vijf jaar lang. Toen we eenmaal de beslissing genomen hadden om onze koeien in te ruilen voor waterbuffels dachten we dat wel even te regelen. Niet dus.”
Op zoek naar waterbuffels
Melkgevende waterbuffels bleken echter niet zo makkelijk verkrijgbaar. “We zijn zelfs in Duitsland en in Polen gaan zoeken, maar nergens waren ze te koop. Toen we in oktober de handdoek in de ring wilden gooien kregen we ineens een telefoontje van een veehandelaar die een boerderij in Tsjechië wist die bijna failliet ging en 54 waterbuffels had. Ik ben er toen met onze zoon Thijm heengegaan. Op datzelfde moment hoorden we ook van een boerderij in Schotland die zijn vergunning voor een mozzarellafabriek niet rond kreeg. Toen kwamen er dus nog eens 108 buffels bij. Gelukkig wilde een andere Schotse boer onze melkkoeien overnemen en hadden we een week de tijd om de stal om te bouwen.”
Toen de buffels eenmaal in Boxtel waren dacht Frens dat het melken kon beginnen, maar dat viel tegen “We kwamen er al snel achter dat waterbuffels heel wat eigenwijzer zijn dan koeien”, aldus Frens. “Daar waar ik eerder in een paar uur 100 koeien kon melken dacht ik met de negen melkgevende waterbuffels zo klaar te zijn. Dertien uur later had ik pas een halve emmer vol. Toen vroeg ik me serieus af waar we aan begonnen waren.” Wendy vult hem aan: “We waren te naïef geweest om te denken dat de waterbuffels wel even melk zouden geven.” Omdat Italië de grootste leverancier is van mozzarella, hoopte het stel daar meer informatie te kunnen krijgen. Dat bleek een goede zet, waarbij bleek dat waterbuffels makkelijker melk geven als ze zelf het moment kunnen bepalen. De oplossing was een melkrobot.
Fijne manier van werken
“Een paar dagen nadat de melkrobot geplaatst was liep het als vanzelf”, legt Wendy uit. “Met 4 kilo krachtvoerbrokken als beloning in de melkrobot en verder alleen maar gras en maïs geven de waterbuffels sindsdien zo’n 8 liter melk per dag. Vergeleken met de 30 tot 35 liter van een melkkoe lijkt dat weinig, maar met de goede vaste melkprijs zijn we daar dik tevreden mee. Gemiddeld geven er nu ongeveer 130 buffels melk.” Met gras en maïs van eigen bodem en mestafvoer op hun eigen land werkt het bedrijf nagenoeg circulair. “We hebben ook een stier die op een natuurlijke manier voor het nageslacht zorgt”, aldus Frens. “Wanneer we kalfjes kunnen verwachten is hierdoor moeilijk te voorspellen, maar daarom doen we nu ook veel meer op gevoel. Ook tijdens het kalveren hoeven we eigenlijk niets te doen. De kudde zorgt er zelf voor dat dit soepel verloopt, en dat is mooi om te zien. Deze manier van werken past perfect bij ons.”
“Het ondernemen is op deze manier ook veel leuker”, zegt Wendy met een lach. “In onze winkel verkopen we op vrijdag zuivel en vlees, en onder normale omstandigheden leveren we onze producten ook aan restaurants, delicatessenwinkels, ijswinkels en boerderijwinkels. We merken ook dat de mensen het leuk vinden. We zitten hier langs een fietsroute en soms lijkt het net Beekse Bergen met onze buffels in de waterpoel en tientallen mensen langs de hekken. Hoe we ons bedrijf over vijf jaar zien? Dan zijn we volop bezig om Thijm in onze maatschap te helpen en zijn we verder precies zoals nu, want het is goed zo.”
Korte lijnen en snelle reacties
Deze verandering is voor deze melkveehouders dus goed uitgepakt, en dat is ook terug te zien in de cijfers. “Henry Hendriks van Vermetten | accountants en adviseurs uit Diessen helpt ons met onze boekhouding”, legt Wendy uit. “Naast regelmatig advies ondersteunt hij ons sinds 2010 met de jaarcijfers, de btw-aangifte en kwartaalrapportages. Hierbij reageert hij altijd erg snel en wordt alles netjes en correct afgewerkt, en dat bevalt ons erg goed. We wisten ook eigenlijk helemaal niet dat Vermetten zoveel vestigingen had. Zij zijn zo vertrouwd dat het voelt alsof ze de boekhouder om de hoek zijn.”
Wilt u ook ondersteund worden door een professioneel en deskundig accountantskantoor waarbij de lijnen kort en laagdrempelig zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze adviseurs.