Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

De gevolgen van de Brexit voor Nederlandse ondernemers

In 2016 heeft het Britse parlement een raadgevend referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Maar liefst 51,9 procent van de stemmers koos ervoor de EU te verlaten. Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk officieel laten weten uit de Europese Unie te stappen. De komende jaren onderhandelen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de voorwaarden voor de Brexit. Tot die tijd blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de EU en blijven daarom ook de EU-regels van kracht.
 

Fases in het onderhandelingsproces
De onderhandelingen vinden plaats in Brussel en hierbij wordt speciale aandacht geschonken aan de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nadat de EU heeft verlaten. De eerste fase van de Brexit-onderhandelingen heeft plaatsgevonden en hiervan is een verslag uitgebracht. Aan de hand van dit verslag hebben de andere EU-lidstaten toestemming gegeven voor een tweede fase van het onderhandelingsproces. In deze tweede fase wordt gesproken over een overgangsperiode na maart 2019, wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU definitief verlaat.

‘Zachte’ en een ‘harde’ Brexit

Rondom de Brexit wordt veelal gesproken over een ‘zachte’ en ‘harde’ Brexit. Weekblad Elsevier zegt hierover het volgende: bij een zachte Brexit (soft Brexit) is Groot-Brittannië weliswaar uit de Europese Unie gestapt, maar geniet het toch nog van een aantal voordelen die de EU biedt. Soevereiniteit wordt teruggehaald uit Brussel, de toegang tot de interne markt – de gemeenschappelijke Europese markt – blijft in stand. Een harde Brexit (hard Brexit) betekent dat de Britten de interne markt zullen verlaten, en in plaats daarvan zullen inzetten op een handelsdeal met de EU.
 

De gevolgen van de Brexit
Maar wat gaat Brexit nu concreet betekenen voor Nederlanders – en dan met name ondernemende Nederlanders? Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner van Nederland. De exacte gevolgen zijn nu nog niet te benoemen, maar er worden al wel enkele voorspellingen gedaan. De economische klap van de Brexit voor Nederland én het Verenigd Koninkrijk zal veel harder zijn dan gedacht. Bij een harde Brexit kan de economische schade oplopen tot € 35 miljard, zo denken economen van de Rabobank.
 

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW heeft afgelopen december een infographic gemaakt met de potentiële gevolgen van Brexit als er geen deal komt over de nieuwe handelsrelatie (harde Brexit). Hier komt onder andere het volgende naar boven:

  • De harde Brexit kost elke werkende Nederlander naar schatting meer dan € 300 per persoon per jaar (tot 2030).
  • Nederland is de grootste agro-food exporteur naar het Verenigd Koninkrijk. In 2016 is er voor € 8,6 miljard geëxporteerd. Bij een harde Brexit neemt dit mogelijk met 65 procent af.
  • Nederlandse vissers verliezen 46 procent van hun vangt. Haringvissers zelfs 80 procent en makreelvissers 72 procent.
  • Duizenden kleinere Nederlandse ondernemingen krijgen straks voor het eerst te maken met de douane.
     

Wie gaan de gevolgen merken?

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland krijgt u te maken met de gevolgen van Brexit als:

  • Producten of onderdelen in uw productieketen uit het Verenigd Koninkrijk komen. Denk bijvoorbeeld aan een kastenfabriek waarvan de schroeven uit Manchester komen. Of een schoonheidssalon die producten importeert uit London.
  • U diensten laat uitvoeren door een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, of u biedt zelf diensten aan in het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld als financieel adviseur of datacentre.
  • U goederen importeert of exporteert naar het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit zullen de douaneprocedures met het Verenigd Koninkrijk veranderen.
  • U overweegt een bedrijf of nevenvestiging te starten in het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit heeft u mogelijk te maken met veranderingen ten opzichte van de huidige situatie.

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs

Gedurende de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU wordt beetje bij beetje meer duidelijk over de gevolgen van de Brexit. Maar let wel: de Brexit-onderhandelingen bieden misschien pas vlak voor maart 2019 meer duidelijkheid over wat de wereld (en Nederland) precies te wachten staat. Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Neem contact op met de bedrijfsadviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij helpen u graag bij uw vragen rondom de Brexit en de gevolgen voor Nederlandse ondernemers.

Bron: ElsevierVNO-NCW en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland