Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Gevolgen afschaffing dividendbelasting

In het huidige regeerakkoord is opgenomen dat de dividendbelasting afgeschaft wordt. Als gevolg daarvan wordt ook het beleggen in vastgoed via fiscale beleggingsinstellingen (fbi) verboden. Dankzij de fbi-status is de belasting op beleggen in vastgoed nu beperkt.


Huidige situatie
Vastgoedfondsen met deze status moeten verplicht hun fiscale winst als dividend uitkeren. Hierover betalen ze dividendbelasting. Pensioenfondsen kunnen die taks terugvragen omdat zij vrijgesteld zijn van belasting. Die wordt alsnog geheven via de inkomstenbelasting als het pensioen wordt uitgekeerd. Particuliere beleggers mogen de dividendbelasting verrekenen met de vermogensbelasting, omdat ze anders twee keer belasting betalen over hun belegging.

Winstbelasting betalen
Dit gaat echter veranderen. Voortaan moeten vastgoedfondsen winstbelasting betalen. Dat tarief bedraagt 25 procent en dat wordt de komende jaren afgebouwd naar 21 procent. Beleggers en pensioenfondsen kunnen dat niet verrekenen, en zo lopen ze veel rendement mis. De stap gaat ook pijn doen bij de vastgoedbeleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen. Die hebben zo’n €17 miljard geïnvesteerd in fbi’s. Ook daar zakt het rendement flink weg.

Lager pensioenrendement
Tegenover dagblad De Telegraaf zegt Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, het volgende: “Ik denk dat het kabinet zich niet heeft gerealiseerd dat dit ook ten koste gaat van het rendement van de Nederlandse pensioenfondsen.” Volgens Van Blokland zijn de rendementen van ons pensioen lager en dat zal gevolgen hebben.
 

Advies van | Vermetten | accountants en adviseurs
Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de medewerkers van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij beschikken over jarenlange fiscale kennis en vertellen u graag wat de gevolgen zijn van de afschaffing van de dividendbelasting. Samen met u zoeken ze een passende oplossing.