Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Sale and Lease Back voor bedrijfspandeigenaren

Hans Staal van Vermetten Vastgoedadvies heeft dertig jaar ervaring in het aankopen, aanhuren, verkopen en taxeren van commercieel vastgoed en vastgoedbeleggingen. “We begeleiden bedrijven die kapitaal willen vrijmaken door de verkoop van hun bedrijfspand aan een belegger, om het pand vervolgens weer langjarig terug te huren. Het afstoten van vastgoed kan voor bedrijven een alternatief zijn voor het aantrekken van vreemd vermogen. Vooral gangbare (courante) bedrijfspanden met financieel gezonde huurders zijn nog steeds erg gewild bij beleggers.” Aldus Hans.

Wanneer is een Sale and Lease Back constructie interessant?

  • Kapitaal vrijmaken voor de core business.
  • Het financieel focussen op zowel de operationele continuïteit als de strategische ambities van uw bedrijf.
  • In het geval dat u de onderneming (“de business") verkoopt en de overnemende partij het vastgoed langjarig wil gaan huren. Daardoor ontstaat een uitstekende beleggingspropositie voor een belegger.

De voordelen van Sale and Lease Back

  • Geen risico met betrekking tot de waardeontwikkeling. Het risico van eventuele toekomstige waardedaling komt voor de kopende partij terwijl het pand in gebruik blijft gedurende de huurovereenkomst op basis van een vast huurbedrag (dit huurbedrag wordt wel jaarlijks geïndexeerd).
  • Aflossing van uw bedrijfshypotheken; dus vermindering van het vreemd vermogen.
  • De kosten van onderhoud en beheer zijn voor rekening van de verhuurder. Uw huisvestingslasten zijn enkel nog de huurlasten en kosten van de nutsvoorzieningen.
  • De overwaarde zit niet langer in de stenen, maar kan direct worden geïnvesteerd in het bedrijf, bijvoorbeeld voor groei of acquisitie.

Waar het commercieel vastgoed aan moet voldoen

De courantheid van het vastgoed is belangrijk. Dit hangt samen met een goede locatie, de staat van onderhoud en de functie van het pand. Het is belangrijk dat het pand voor goed te verhuren is wanneer de overeenkomst afloopt. We starten een traject met een financieel gezond bedrijf en een pand in met goede staat van onderhoud en met een waarde vanaf circa 1,5 mio.  

Sale and Lease Back advies door Vermetten

Na een vrijblijvende en kosteloze inventarisatie op locatie volgt er een advies. We geven een indicatie van de huurprijs, de verwachte verkoopopbrengst en de kansen op een succesvolle sale and lease back. Als dit voorstel voor u interessant is stellen we een investment memorandum op en leggen dit bij een aantal beleggers voor. Nadat overeenstemming is bereikt over de koopsom, wordt er door de belegger een nader onderzoek gedaan (due diligence).  Als uit dit onderzoek geen bijzonderheden blijken wordt de feitelijke transactie gedaan middels een eigendomsoverdracht. Op welk moment ook de huurovereenkomst aanvangt.

Mocht u een sale and lease back van uw onderneming overwegen. Wacht dan niet te lang. In de voorjaarsnota van het kabinet staat dat de overdrachtsbelasting voor bedrijfsmatig onroerend goed vanaf 1 januari a.s. zal stijgen van 8% naar 10,1%. Dit zal ertoe leiden dat beleggers graag dit jaar nog willen afnemen wat waarschijnlijk zal zorgen voor een extra impuls.

Vermetten is uw vastgoedadviseur voor Sale and Lease Back

Wilt u de mogelijkheden onderzoeken van een Sale and Lease Back? Met dertig jaar ervaring in vastgoed legt u uw bedrijfspand in goede handen. Op basis van een vrijblijvende QuickScan kunnen wij de kansen en mogelijkheden voor uw bedrijf goed en snel inschatten. Aarzel niet en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.